Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Skylder på bemanningsbyråene for dårlig byggfagrekruttering - Skremselspropaganda, svarer Adecco

Bjørnar Moxnes (R) mener bemanningsbyråene har skylden i dårlig rekruttering av ungdom til bygg og anlegg.

Det skriver Aftenposten i en artikkel på sine nettsider onsdag.

– Bemanningsbransjen er et uvesen som må stoppes. Ungdom ønsker seg trygg jobb og gode vilkår, bemanningsbyråene tilbyr løsarbeid. Er dette ønskelig for dem som skal etablere? Neppe, sier partiet Røds ene stortingsrepresentant, Bjørnar Moxnes.

– Vi greide fint å bygge landet da kommersielt utleie av arbeid var forbudt i årene 1948 til 2000. Da kan vi klare det uten bemanningsbransjen som tjener store penger på løsarbeidere, fortsetter Moxnes overfor Aftenposten.

– Skremselspropaganda

Den totale søkningen til lærlingeplasser har økt i Oslo, men dette gjelder ikke for bygg- og anleggsbransjen, heter det i artikkelen. Tall fra Oslo kommune for 2018 viser en oppgang i antall søkere på alle lærlingeplasser totalt, men 21 færre søkte lærlingeplass i bygg- og anleggsfag i år enn i fjor, heter det i artikkelen.

Konsernsjef Torben Sneven i Adecco mener det foregår hva Aftenposten kaller en heksejakt mot bemanningsbransjen.

– Dette er skremselspropaganda fra Rødt og SV. Vi er ikke store nok til å ødelegge rekrutteringen til bransjen alene, sier Sneven.

Ikke egne lærlinger

Adecco opplyser at de ikke har lærlinger selv. Sneven mener den høye utlysningsprosenten skyldes utlysingsstrategien til selskapene.

– Et kontinuerlig behov for arbeidskraft pluss stor konkurranse mellom bemanningsbyråer gjør at flere utlyser samme stilling til samme oppdrag, sier Sneven.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg, arbeidspolitisk talsmann for Frp, mener det hele er tatt ut av luften.

– Nei, bemanningsbransjen ødelegger ikke for rekrutteringen. Bemanningsbyråene er en viktig aktør, men ikke dominerende eller ødeleggende. Noen ønsker faktisk å jobbe i bemanningsbyråer, sier han til Aftenposten.