Ei bru ved Krokevatnet i Høyanger kommune er stengt etter et spreningsuhell. Foto: BKK

Skulle sikre stein - sprengningen utløste ras som traff bru

Et sprengningsuhell i Høyanger kommune i Sogn og Fjordane har påført ei bru omfattende skader, og brua må på sikt erstattes med en ny.

Saken ble omtalt i Bergens Tidende torsdag.

Det er energiselskapet BKK som er byggherre for sprengningsarbeidet. BKK har brukt steintaket til arbeid med en nærliggende dam ved Stordalsvannet, og energiselskapet hadde leid inn en entreprenør for å sprenge et oppsprukket parti i steintaket da uhellet inntraff rundt klokken tolv på ettermiddagen onsdag.

Raste ut

Pressetalsmann Jarle Hodne i BKK sier til Byggeindustrien at det ennå er for tidlig å si noe om årsaken til sprengningsuhellet, men at BKK vil undersøke saken sammen med entreprenør og med eksperter.

– Denne sprengningen ble gjort fordi en sprekk i fjellet ble vurdert som en risiko. Geologer var inne og så på fjellet i forkant, og det ble vurdert som en fare for at steiner kunne falle ned ukontrollert hvis det fikk stå usikret, sier han.

Men da entreprenøren gjennomførte sprengningen, løsnet langt mer stein enn man hadde regnet med, og steinene raste ut på fylkesvei 92 og rammet en 30 meter lang bru.

– Noe gikk åpenbart galt. Det er veldig viktig for oss å finne ut av hvordan dette kunne skje, sier Hodne.

Omfattende skader

Vegvesenet hadde i forkant stengt veien, og det skal ikke ha vært fare for liv og helse i forbindelse med sprengningsuhellet.

Vegvesenet skrev om uhellet på sin Twitter-kanal tidligere denne uken.

Trafikkoperatør Idar Sangolt hos Vegtrafikksentralen sier til Bergens Tidende at de mandag 24. september skal få vite når fylkesveien igjen kan åpnes.

– Brua er 30 meter lang, og spennet som er ødelagt er ti meter. Det skal nå forsterkes, og jeg har fått antydet at det vil ta en ukes tid. Men på sikt må det lages ei helt ny bru, sier trafikkoperatøren til avisen.

Han legger til at Vegvesenet har fått beskjed om at skadene på brua er omfattende.