Skogen har god helse

Den årvisse overvåkningen av skogens helsetilstand viser at kronetilstanden for gran, furu og bjørk var stabil i 2012.

Det ble observert færre biotiske og abiotiske skader enn året før på overvåkingsflatene. Askeskuddsyken er derimot fremdeles på fremmarsj, og 2012 var også et gunstig år for mange andre soppsykdommer, melder Skog og landskap.

Skogovervåking i Norge og Europa har blitt utført siden midten av 1980-tallet, med tidsserier som beskriver skogens helsetilstand i tid og rom og dokumenterer endringer i skogøkosystemet både på nasjonalt og europeisk nivå.

I årets rapport fra Skog og landskap presenteres resultater fra registreringer av skogens helsetilstand på de landsrepresentative overvåkingsflatene og fra skogøkologiske analyser på de intensive overvåkingsflatene i 2012, samt utviklingen over tid.

Disse to flatesettene inngår i det nasjonale ”Overvåkingsprogram for skogskader”, som er en del av det europeiske skogovervåkingsprogrammet ICP Forests. Det presenteres videre data fra overvåkingen av askeskuddsyke og fra andre skogskaderegistreringer i 2012.

Kronetilstanden hos gran, furu og bjørk som inngår i den landsrepresentative skogovervåkingen (OPS Level I) var stabil og god. Det ble registrert økende kronetetthet og mindre misfarging i 2012 enn året før, og færre soppskader og skader forårsaket av abiotiske årsaker på alle de overvåkete treslagene, mens det ble observert flere insektskader på bjørk.

Kronetilstanden på de intensive overvåkingsflatene (OPS Level II) var relativt stabil med lite misfarging og få observerte skader, mens kronetettheten avtok noe i 2012.
Avsetningen av svoveldioksid og sulfat har blitt redusert siden 1980 på fastlands-Norge. Derimot er det ingen tydelig trend i avsetning av uorganisk nitrogen gjennom nedbøren de siste årene.

Askeskuddsyke
Askeskuddsyke er nå spredd over store deler av Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. Sykdommen har i 2012 spredd seg videre nordover i Sogn og Fjordane, hvor de nordligste funnene ble gjort i sørlige deler av Flora kommune, og ved Innvik i Stryn kommune.

Soppen askeskuddbeger, som forårsaker askeskuddsyken, stammer trolig fra Asia. På overvåkingsflatene i askebestand på Østlandet, som ble etablert i 2009, har det vært en dramatisk utvikling for de små asketrærne fra 2009 til 2012.

Andelen sterkt skadde og døde/døende småtrær økte fra noen få prosent i 2009 til over halvparten av de registrerte trærne i 2012. Kroneutglisningen hos de store asketrærne på Østlandsflatene har økt saktere i samme periode. Likevel var en tredjedel av de store trærne sterkt skadet eller døde i 2012.

Gunstig for sopp
2012 var et gunstig år for mange soppskadegjørere. Den pågående einertørken ble undersøkt for første gang i 2012. Det viste seg at den skyldes en sopp som angriper nålene og fører til at einertrærne tørker nedenfra og innenfra. Angrepne einertrær ble funnet mange steder i Sør-Norge under 550 moh.

Rødbandsyke, som forårsakes av rødbandsoppen og angriper furunåler, ble i 2012 funnet i flere nye kommuner på Østlandet og er nå funnet i 17 kommuner i Sør-Norge og to i Nord-Norge. Det ble registrert til dels sterke angrep i noen bestand i Trysil og Engerdal i 2012.

Rødbandsoppen regnes for å være en av de store klimavinnerne på den nordlige halvkule. Toppskader på gran, forårsaket av furuas knopp- og grentørkesopp (som også kan angripe gran) og lokkrustsoppen var vidt utbredt i Sør-Norge i 2012, og førte til stedvis omfattende skader på ungskog og juletrær.

Nivået av granbarkbiller i de utsatte fellene fortsatte å gå ned og varierte fra lavt til middels høyt i 2012. Trøndelagsfylkene hadde derimot en økning i barkbillenivået.