Marte Olsbu Røiseland, daglig leder Øyvind Langemyr i B&G, maskinselger Bjarne Bøe og administrerende direktør Tom Johansen i Nasta, foran 200 tonn tunge "Marte".
Marte Olsbu Røiseland, daglig leder Øyvind Langemyr i B&G, maskinselger Bjarne Bøe og administrerende direktør Tom Johansen i Nasta, foran 200 tonn tunge "Marte".Foto: Nasta

Skiskytterstjerne døpte Bertelsen & Garpestads nye 200-tonns graver

Bertelsen & Garpestads nye Hitachi EX2000 har fått navnet «Marte» etter olympisk mester og verdensmester Marte Olsbu Røiseland. Maskinen, som skal demolere gamle oljeinstallasjoner, er den største Nasta har levert.

200 tonn tunge «Marte» er overlevert på Stord. Hitachi EX2000 skal påmonteres en La Bounty 9500R saks på 24 tonn, og skal brukes til å klippe opp gamle oljeplattformer etter oppdrag fra Aker Solutions Stord, opplyser Nasta i en melding.

Maskinen ble levert til kai i deler før sommeren, og er montert sammen av Nasta Spesialproduksjon.

– Før maskinen kan tas i bruk til formålet må bommen fraktes til Larvik der den forlenges ved Nasta sin avdeling for spesialproduksjon. Deretter skal den 24 tonn tunge saksa, som er ferdig produsert i midten av september, monteres direkte på bommen. Vi forventer at maskinen vil være i drift på senhøsten, sier maskinselger Bjarne Bøe hos Nasta.

– Vi har hatt et meget godt samarbeid med Bertelsen & Garpestad i mange år, men en slik maskinoverlevering er ikke helt hverdagskost for oss i Nasta, tilføyer Bøe.

Nasta-sjefen på plass

Administrerende direktør Tom Johansen var også på plass da stormaskinen ble døpt.

– Dette er en av de største maskinene Nasta har levert. Dessuten er det den første modellen i den nye serie-7 av denne størrelsen som Hitachi har eksportert til Europa. Vi er selvsagt spent på hvordan maskinen vil oppfattes sammenlignet med andre maskiner som utfører tilsvarende jobber på Aker Stord i dag. Tidligere modeller av Hitachi EX2000 har fantastisk historikk og rykte, så nyvinningene fra serie-7, kombinert med kundetilpasningen fra vår dyktige spesialproduksjonsavdeling, bør være en god kvalitetssikring, fastslår Johansen.

– Konkurransedyktig

Daglig leder Øyvind Langemyr i Bertelsen & Garpestad (B&G), sier det var flere faktorer som spilte inn ved valg av maskinleverandør.

– Det var jo denne størrelsen vi ønsket, dessuten var prisen og leveringstiden konkurransedyktig. Så har jeg stor tro på maskinen. Vi har allerede mange Hitachi-maskiner i firmaet, og i våre datterselskap. Så har det vært av betydning at Hitachi er kjent for driftssikkerhet og lite feil. Her er vi avhengig av at maskinene er i drift kontinuerlig, sier Langemyr.

Ifølge B&G-sjefen har allerede entreprenøren et meget godt forhold til Aker Solutions.

– Samarbeidet vi har hatt i Egersund har vært veldig bra, og det er hyggelig å ha fått fornyet tillit her, sier Langemyr.

Store forhold krever solide entreprenører

Thomas Nygård, senior vice president i Aker Solutions, presiserer viktigheten av å ha pålitelige leverandører.

– Det er 54.000 tonn til demolering på området i dag. Nå er det to plattformer fra Nordsjøen, Gyda og Vallhall, som begge kom inn i sommer og skal være borte i løpet av 18 måneder. Ordreboken vår strekker seg frem til 2030, og det er totalt snakk om 280.000 tonn. Vi ser at markedet er i enorm vekst. Vi har en resirkuleringsgrad på 98 prosent, så det betyr at så og si alt du ser her vil bli gjenbrukt og få et nytt liv. Så innser vi at det å kjøre maskin og være entreprenør er helt annerledes enn det vi driver med, og da behøves gode samarbeidspartnere som kan det. Derfor er vi her på Stord meget fornøyd med relasjonen vi har med Bertelsen & Garpestad, og ser virkelig frem til videre samarbeid med entreprenøren, sier Nygård.

Oppkalt etter skiskytteress

Bertelsen & Garpestads nye stormaskin er altså oppkalt etter skiskytteresset Marte Olsbu Røiseland. Entreprenørselskapet har en sponsoravtale med Røiseland, og ville gjøre noe gøy når de markerte sin siste investering, opplyser Nasta.

Røiseland tok turen til Stord for en maskindåp og idrettsstjernen lot seg virkelig imponere av anleggsmaskinen, ifølge Nasta.

– Dette er utrolig stort, bokstavelig talt. Når Øyvind fortalte om dette, så var det jo bare veldig gøy. En ære rett og slett, sier Røiseland.

I forbindelse med dåpen avduket og signert Røiseland et megabilde av seg selv på maskinen.

Marte Olsbu Røiseland fikk også se det romslige førerhuset i 200-tonns maskinen.
Marte Olsbu Røiseland fikk også se det romslige førerhuset i 200-tonns maskinen.Foto: Nasta

Sponsorsamarbeid

Daglig leder Øyvind Langemyr i Bertelsen & Garpestad, sier de er godt fornøyde med sponsoravtalen de har med Røiseland.

– Samarbeidet med Marte startet i 2020. Jeg og flere i B&G har veldig sans for skiskyting, og synes det er en spennende idrett. Vi har hatt mye glede av samarbeidet, blant annet ved å ta med kunder og ansatte på turer, forteller Langemyr.

– Så kommer jo Marte, i likhet meg selv, opprinnelig fra Froland. Vi er faktisk i familie et stykke ut i slekta. Da blir en spesielt stolt over at hun har gjort det så bra de siste årene, tilføyer B&G-sjefen.

Langemyr ser også likheter mellom Røiseland og B&G.

– Marte har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag. Det samme har B&G. Vi har vokst sakte, men sikkert, og i dag er vi store på hver vår måte, etter mye hardt arbeid, sier han.