Skiparviken

DCIM\100MEDIA\DJI_0798.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0783.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0803.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0794.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0791.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0796.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0801.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0804.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0806.JPGArkitekt Sindre Amundsen i Norconsult (t.v.) og prosjektleder Per Jarle Jacobsen i LAB Entreprenør.
Lablogo

Lablogo

Norconsultlogo

Norconsultlogo

Stofix

Stofix

Rentas

Rentas

Mehl

Mehl

Montal

Montal

Industrigulvspesialisten

Industrigulvspesialisten

BergenProsjekt

BergenProsjekt

Torgersen

Torgersen

Exact

Exact

Parkettgruppen

Parkettgruppen

I Skiparviken like utenfor Bergen sentrum har LAB realisert 124 leiligheter ved Nordåsvannet. Leilighetene er fordelt på ti mindre blokker, som skaper et stort tun i et veletablert boligområde.

Fakta

Sted: Skiparviklia 7-26 - Nesttun, Bergen

Prosjekttype: Leiligheter

Bruttoareal: 17.974 kvadratmeter

Byggherre: Skiparviken AS (LAB Eiendom, Profier og Storm Eiendom)

Totalentreprenør: LAB Entreprenør

Kontraktsum: cirka 320 millioner kroner

Arkitekt, landskapsarkitekt: Norconsult

Rådgivere: RIB, RIG, RIBfy, RIM, RIBr: Multiconsult l RIA: Sweco l RIV rør: VB Tekniske l RIV vent: R. Torgersen l RIVA: A-STAB l RIE: OneCo l BIM-koordinator: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Sprengningsteknikk, Sartor Maskin lAsfaltering: Peab Asfalt l Betongarbeider: Stoltz Entreprenør lTømrerarbeider: Bergen Prosjekt og Sotra Entreprenør lTaktekking: Protan Entreprenør l Teglfasader: StoFix lStålarbeider: Sælen l Rekkverk og støyskjerm: Montal lParkett: Parkettgruppen l Flisarbeider: Stor-Bergen Mur & Flis lMalerarbeider: Malermester Torgersen l Lås og beslag: Heikki Bruvik lKjøkken: Studio Sigdal Bergen l Gulvstøp: Industrigulvspesialisten lGjerder/sikring: Arilds Port, Heldal Gjerdenett lAludører og vinduer: Bue Aluminium l Solskjerming: Mehl Solskjerming lBrannisolering: Damsgård Brannsikring l Stillas: Rentas lStikking/oppmåling: Exact l Støyskjerm i tre: T&T Bolig lBoder: Ingeniør Larsson l Blikkenslager: Os Blikk lAnleggsgartner: Jans Hageservice l Sprøytesåing: Anleggsgartner Løvås lRiving: AF Decom l Rørlegger og sprinkler: Hundven og Monsen lElektro: OneCo l Ventilasjon: R. Torgersen l Gasspeiser og tanker: Gass Service lFiber: Seram IKT

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

De siste leilighetene ble overlevert byggherren i juni, og de aller fleste enhetene er nå innflyttet. Kun noen få leiligheter er ledige i markedet, og man regner med at disse nå vil gå rimelig raskt unna i et Bergensmarked med god fart.

Prosjektet ligger like vest for Nesttun og tomten ligger vestvendt med utsikt over Nordåsvannet mot Bønes. Området har adkomst til Nordåsvannet via en offentlig kommunal vei i en kulvert.

LAB Entreprenør AS har gjennomført prosjektet i en total- entreprise, og LAB Eiendom er inne på byggherresiden sammen med Profier og Storm Eiendom AS. Norconsult er arkitekt for prosjektet, som har en lang historie bak seg.

Lang planlegging

LAB E-Invest AS kjøpte tomten tilbake i 2009, og planen for tomten har vært gjennom mange bearbeidelser underveis før man landet et prosjekt utbyggerne kunne si seg fornøyde med og som var i henhold til reguleringsplanen og som naboer var tilfreds med.

– Det har vært en lang prosess. Reguleringsarbeidet for området startet allerede i 2003 og prosjektet har vært gjennom flere faser med ulike løsninger. Det var først tenkt å benytte en tyngre bebyggelse, med flere etasjer, men dette endret seg underveis, og endte på ti mindre hus. Blokkene varierer fra to til fem etasjer, pluss garasje, sier prosjektleder Per Jarle Jacobsen i LAB Entreprenør.

Prosjektet ligger i et boligområde, og ikke minst var det flere hensyn å ivareta med tanke på at utbyggingen er nabo til ikoniske Troldhaugen, hjemmet til Edvard Grieg. I tillegg går den mye trafikkerte Fritz C. Riebers veg, rv. 580, like på nedsiden av utbyggingsområdet.

– Det har vært mange hensyn å ivareta i forhold til Troldhaugen, og vi har jobbet mye med dette. Også med tanke på dempet bebyggelse, fargevalg, og gjennom å tilpasse utbyggingen til terrenget, sier arkitekt Sindre Amundsen i Norconsult, som sammen med kollega Larisa Hollund har jobbet utallige timer med prosjektet, som har utviklet seg mye underveis. Det er landskapsavdelingen hos Norconsult som har hatt landskapsarkitekt-rollen, og står for utforming av uteområdet, som har vært viktig for totalopplevelsen av prosjektet.

Leilighetene varierer i størrelse fra 43 til 114 kvadratmeter, og prisene starter på rundt tre millioner kroner og går opp til åtte millioner for de dyreste enhetene. Utbyggingen er fordelt på to-, tre- og fireroms leiligheter, som alle har egen balkong og mulighet til å kjøpe parkeringsplass i kjeller.

– Vi synes det er blitt et veldig bra prosjekt som er blitt godt tatt imot i markedet. Vi har også fått gode tilbakemeldinger fra beboerne, sier Jacobsen. Også arkitekt Amundsen er fornøyd med prosjektet som nå står helt ferdig.

– Det er lagt mange gode kvaliteter i utbyggingen og vi mener blokkene ligger fint i terrenget. Det er jobbet mye med siktlinjer og dempet bebyggelse. Formen er tilpasset bebyggelsen bak, og brutt opp. Formene som går igjen på fasaden, skal skape liv samtidig som det mykner opp byggene, forteller Amundsen.

Fasaden på blokkene har jordfarger i en kombinasjon av trekledning, tegloverflater, og mørke fasadeplater i to fargenyanser. Størstedelen av fasaden består av StoFix-plater som er pålimt tegl, med en lys beige farge i ulike nyanser. Dette er ekte tegl som er limt på plater, og er dermed vedlikeholdsfrie. Balkongene har glassrekkverk på terrassen, mens takene er tekket med svart folie.

Alle leilighetene leveres med vannbåren gulvvarme. Tre- og fireroms leilighetene får gasspeis, med mulighet for eget uttak til gassgrill på balkong eller terrasse. Alle leilighetene får også sin egen private uteplass i tillegg til fellesopparbeidet uteområder.

Gode byggeprosess

Tomten besto tidligere av et skogsområde i et etablert boligfelt. Arbeidene på tomten startet i oktober 2018. Den ene blokken er fundamentert til fjell, mens resten står på sprengstein.

– Det var ingen overraskelser i grunnen, men det var mye svartlistede planter på tomten som måtte behandles. I stedet for å kjøre bort disse massene, ble det sprengt ut et stort hull på tomten hvor disse nå ligger. Det ble dermed gjennomført en god del sprengningsarbeid, og denne steinen er gjenbrukt ulike steder i prosjektet, som blant annet til opparbeidelse av en strandpromenade, sier Jacobsen.

Det er i det hele gjennomført store arbeider på tomten. Blant annet er det satt opp en stor støyvoll og støyskjerm inn mot riksveien. I tillegg måtte man forlenge en etablert kjørevei under riksveien ned mot sjøen. I forbindelse med utbyggingen ble det også gjennomført en utfylling og beplantning langs strandsonen nedenfor området og Fritz C. Riebers veg.

– Det er lagt ned betydelig ressurser i utomhusområdene i tiknytning til tomtene, ikke minst som følge av ulike rekkefølgekrav. Vi har jobbet mye inn mot Bergen kommune og Statens vegvesen for å finne gode løsninger på dette, legger Jacobsen til.

Mye betong

Råbygget er utført i plassbygd betong.

– Alt er plasstøpt bortsett fra trappeløpene. Betongarbeidet ble utført i en underentreprise av Stoltz Entreprenør, sier Jacobsen. Det er benyttet klima-yttervegger.

– Det er god standard i leilighetene, med mange tilvalgsmuligheter, noe også mange har benyttet. Badene er plassbygd med fliser, og det er parkett på gulv, med innlagt vannbåren gulvvarme, og oppvarming skjer via fjernvarme, sier prosjektlederen.

Tett samarbeid

I startfasen på utbyggingen satt alle de sentrale partene sammen på prosjektet, noe som skal ha gitt en mer smidig prosess.

– Dessuten har dette medført at flere gode løsninger er kommet til underveis, sier Amundsen og Jacobsen som skryter av samarbeidet i prosjektet.

– Det aller meste har gått helt etter planen, men som mange andre fikk vi noen utfordringer med koronapandemien. Prosjektet ble overlevert i juni, påpeker Jacobsen.

De viser også til et godt samarbeid med naboene, og de har ikke mottatt naboklager i forbindelse med rammesøknaden.

Vedlikeholdsvennlige utomhusområder

Det er lagt opp til å utvikle vedlikeholdsvennlige løsninger utomhus, og mellom byggene er det planlagt større sammenhengende oppholdsarealer.

– Området skal være enkelt å vedlikeholde, og samtidig se delikat ut. Vi ser ofte at kan lages flotte forhold som man ikke makter å vedlikeholde godt nok. Det har vi forsøkt å unngå her. Vi har noen grøntområder og asfalt, samt støyvollen og området ned mot sjøen som er opparbeidet. Området ned mot sjøen er åpnet opp for allmennheten. Det er også plantet en god del trær mellom blokkene, sier Jacobsen.

Prosjektet har sammenhengende parkeringsgarasjer med direkte innkjøring fra felles adkomstvei.


Flere prosjekter