Top Tower i Praha skal med sine 135 meter bli Tsjekkias høyeste bygning. Illustrasjon: Black n’ ArchTop Tower i Praha skal med sine 135 meter bli Tsjekkias høyeste bygning. Illustrasjon: Black n’ ArchTop Tower i Praha skal med sine 135 meter bli Tsjekkias høyeste bygning. Illustrasjon: Black n’ ArchTop Tower i Praha skal med sine 135 meter bli Tsjekkias høyeste bygning. Illustrasjon: Black n’ Arch

Skip o'høy: Skipsvrak kan bli Tsjekkias høyeste bygg

Så lenge ideen ikke vrakes, ligger en skyskraper med en integrert skipsskulptur an til å ta tittelen Tsjekkias høyeste bygg.

Et planlagt 135 meter høyt kombinert næring- og boligbygg i utkanten av Praha ligger an til å bli Tsjekkias høyeste bygg når det står ferdig. Det som dog gjør bygget spesielt, er at utformingen, som er et produkt av et samarbeid mellom arkitektfirmaet Black n' Arch og skulptør David Černý, innebærer formen av et gigantisk skip på høykant.

Utbygger Trigema er fremdeles i prosessen med å få bygget godkjent, men målet er å ha byggestart i løpet av 2021.

Skipsvraket er planlagt i rødfarget stål og beplantet med klatreplanter. Skipet skal fungere som et vertikalt offentlig rom som knytter gateplan sammen med en takhage noen etasjer opp fra bakken og en utkikksplattform som er planlagt helt i toppen, over selve bygget.

– Båten er strukturelt forbundet til bygget. Båt eller bygg kan ikke stå, eller i det hele tatt eksistere, uten hverandre. Båten er altså ikke et tillegg, men et grunnleggende element, både strukturelt og intellektuelt, sier Tomáš Císař fra Black n´Arch i en pressemelding.