Varmt vann og skurepad samt bilvoks er vesentlig del av vedlikeholdet, fastslår Ole Kvam i Levanger. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Skiftet 10.000 skruer under fasadevask

Godt renhold er 70 prosent av vedlikeholdet utvendig og innvendig, fastslår erfaren bedrift og får medhold av driftsleder med ny-skinnende rådhusfasade.

– Vi kjøpte vel 10 000 skruer og ble sittende igjen med noen få esker, så veldig nært 10 000 har vi brukt ja. Det vi ikke har eller ikke kan innen renhold finnes ikke, sier Ove Kvam og peker på rådhusveggen i Levanger som ble satt opp i 1988.

Kvam er daglig leder i Kvam agentur AS i Levanger, og startet på hobbybasis i 1988 med en flaske av Golden Products sin Super10. Et universelt rengjøringsmiddel.

– Jeg har testet ut hva som har kommet av produkter kontinuerlig. På rådhuset ble det brukt en skure-pad og et rengjørings-
middel, sier han leende uten å røpe hva slags middel.

– Dette handler om spesialkunnskap bygget opp over mange år. Særlig er det å bruke pH-skalaen en viktig metode. Det er ikke bare å spyle eller pusse, sier han og legger til at Riksantikvaren er glad i firmaets metoder som er skånsomme og gir effektivt vedlikehold, sier Kvam.

Vasker tak-shingel

For å få fasaden på rådhuset i Levanger som skinnende ny, får vi forklart at dette handler om innstudert metode.

– Vannmengde og trykk må tilpasses underlag og type skitt/smuss. En må vite hva slags utstyr man har og hva man holder på med. Eksempelvis vasker vi tak-shingel selv om det ikke skal gå an, sier han og henspeiler på opparbeidet kunnskap han mener er unik.

Varme og voks

– Vi har store hengere med utstyr. Stor vannmengde kan være cluet, og vi bruker mye varmtvann. Alltid varmtvann på fasader, fordi det mykgjør vannet og gjør rent 30-35 prosent mer effektivt enn kaldt vann. Og man sparer sikkert 25 prosent vaskemiddel, poengterer han.

– Varmtvann kan spare tre-kvart av arbeidstiden. Rådhuset har vi i tillegg vokset. Fasaden består av noen slags polerte aluminiumsplater. Det ser ut som de er lakkert. Da vet vi at voks gjør at vær og vind ikke setter seg. Det blir som å polere bilen. Perlevoks øker også avrenninga, altså er det mindre som fester seg og fasaden får nå ny glans.

– Tok prøver

Jon Grevskott er kommunens driftsleder, og fornøyd med ny glans i den fastskrudde fasaden på rådhuset.

– Vi er veldig fornøyde med nypusset fasade. Rådhuset framstår ikke som 30 år gammelt i det hele tatt. Fasaden var dels mosegrodd med smuss fra løvtrær. Det grodde på veggene. Kvam tok prøver for å sjekke kjemien i det som var grodd fast, og for å velge vaskemiddel slik at vasken skal holde best mulig, sier han.

– Rusta skruer gjorde det nødvendig å skifte de. Det var en ganske stor del av jobben som er gjort. Nye syrefaste skruer ventes å ikke gi rustrenner som fra de gamle, sier Grevskott.

– Særlig er vi spente på Kvams metode med å bruke bilvoks for å gjøre alt glatt, en lur løsning tror den erfarne driftslederen.