– Vi mener det er mulig for Skanska å være klimanøytrale innen 2045, men vi klarer det ikke med dagens løsninger og teknologi, sier konernsjef Ståle Rød i Skanska Norge. Foto: Skanska

– Vi mener det er mulig for Skanska å være klimanøytrale innen 2045, men vi klarer det ikke med dagens løsninger og teknologi, sier konernsjef Ståle Rød i Skanska Norge. Foto: Skanska

Skanska arrangerer klimadager

Denne uken arrangerer Skanska klimadager for første gang i Norge.

– Klimadagene skal bidra til å øke kompetanse, initiere og dele nye løsninger og skape enda større engasjement for klima og miljø, både internt og eksternt, heter det i en melding fra selskapet.

– Skanska støtter aktivt målene i Parisavtalen og har forpliktet seg til å bidra til at Norge når 1,5-gradersmålet. Selskapets klimaambisjon er å redusere de direkte utslippene med 70 prosent innen 2030. Skanskas systematiske arbeid med å få ned utslippene, har ført til at vi globalt har redusert klimagassutslippene til Skanska med 51 prosent siden 2015. Målet er å være klimanøytrale innen 2045, skriver de videre.

Konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød, erkjenner at dette er et krevende mål, og er klar på at både næringslivet og myndighetene må forsterke tiltakene for å kutte utslipp ytterligere.

– Vi mener det er mulig for Skanska å være klimanøytrale innen 2045, men vi klarer det ikke med dagens løsninger og teknologi. Skanska må samarbeide tettere med våre kunder, leverandører og samarbeidspartnere. Vi må utfordre hverandre til å tenke nytt og velge mer bærekraftige løsninger. Vi mener det er fullt mulig å bygge et mer klimasmart samfunn, samtidig som vi skaper verdier for våre aksjonærer og kunder, sier Rød i meldingen.

– For at Skanska skal nå klimamålene, må vi skape økt engasjementet og styrke kompetansen på bærekraft. Derfor arrangeres Skanska Klimadager for første gang denne uken. I Skanska har vi alltid klima- og miljøperspektivet med oss, men under Klimadagene settes det et ekstra sterkt søkelys på hvordan vi kan bidra enda mer. Dette gjelder både når det kommer til å kutte egne utslipp, men også å bidra til at kunder og samarbeidspartnere leverer på deres klimaambisjoner, heter det videre.

15 prosent av klimagassutslippene i Norge kommer fra bygg, anlegg og eiendom. For å forsterke innsatsen med å få ned utslippene har Skanska utviklet et klimaveikart. Her har de identifisert de fem områdene som har størst innvirkning på å redusere klimagassfotavtrykket til virksomheten.

Direktør for miljø og Bærekraft, Randi lekanger. Foto: Skanska

Direktør for miljø og Bærekraft, Randi lekanger. Foto: Skanska

– Bransjen vår spiller en svært viktig rolle i Norges arbeid med å nå målet om 55 prosent reduksjon i klimagassutslipp innen 2030. Vi er en del av en næring som er en storforbruker av ressurser og har høye utslipp, derfor har vi en forpliktelse til å gjøre det vi kan for å begrense den globale oppvarmingen. Vi mener det finnes store muligheter for oss i Skanska til å være ledende på å utvikle og realisere klimasmarte prosjekter. Klimaveikartet viser hva vi skal satse på og hvordan vi skal jobbe for å nå målene våre, sier direktør for Bærekraft og Miljø i Skanska Norge, Randi Lekanger.

På mer enn 100 prosjekter og kontorer rundt om i Norge vil markeringen av Skanskas Klimadager sette sitt preg denne uken.