Sjøkanten

Sjøkanten

Sted: Sogndal

Prosjekttype:
Nybygg - bolig og næring

Byggekostander inkl mva:
180 millioner kroner

Bruttoareal: 2.759 kvm bolig og
8.800 kvm næring

Byggherre: Profier

Totalentreprenør: Åsen & Øvrelid

Arkitekt: Arkitektkontoret 4B

Rådgivere: RIB: Ivest Consult - RIV, RIGeo: Norconsult - RIE: Sweco - RIBr: Nordplan

Underentreprenører/leverandører: Rivningsarbeid: AF Decom - Grunn-
arbeid: Havnen Entreprenør - Betong- og tømrerarbeid: Åsen & Øvrelid - Hulldekke: Spenncon - Gulvpuss næring: Tiller Vimek - Fasadeelement: Ruukki - Rør/ varme: Skår VVS - Elektro: Bravida - Ventilasjon: GK Norge - Maler/ gulvbelegg: Øvrebø Fargehandel - Taktekking/beslag: Årdal Blikkenslager Service - Heis: HK-Service - Takkonstruksjon: Lett-tak - Aludører og -vinduer: Holvik - Flisarbeid bolig: Trygve Espeland Murarforretning - Flisarbeid næring: Br Olsen - Porter: Windsor Doors - Rekkverk: Hellenes Marine - Kjøkken bolig: Norema - Lås og beslag: Låsservice - Byggevarer: Farsund Bygg - Trevinduer og dører: Norgesvinduet Bjørlo

Med utsikt til fjord og fjell og en nyåpnet badelagune som nærmeste nabo, er bolig- og næringsprosjektet Sjøkanten i Sogndal i ferd med å slå alle rekorder.

34 av de til sammen 35 leilighetene var allerede solgt ut da bygget ble overtatt av byggherren Profier før sommerferien. Prosjektet, som har en prislapp på totalt 180 millioner kroner, er ett av de største leilighetsprosjektene i Sogndal gjennom tidene.

– Det er stor etterspørsel etter boliger i Sogndal for tiden, og salget  har gått over all forventning i forhold til hva vi ble skissert av megler i forkant, sier prosjektleder i Profier og daglig leder i Sjøkanten Utvikling, Steinar Skui.

Han tror det er flere årsaker til at de sentrumsnære leilighetene har slått godt an.

– Den unike beliggenheten ved sjøen og få andre leilighetsprosjekter i kombi-
nasjon med at bygda har en populær høyskole og stor utleieaktivitet, er noen av forklaringene bak suksessen, tror Skui.

Rekordsummer
Kun toppleiligheten på 132 kvadrat-
meter står i skrivende stund usolgt. Dersom den blir solgt over selgers prisantydning på 5,95 millioner, vil det være ny prisrekord for en bolig i Sogn og Fjordane. Det skal aldri ha vært omsatt en bolig som er dyrere en seks millioner i fylket.

– Leiligheten har vært solgt, men kjøper ønsket å få den solgt på nytt og ønsket at salget skulle gå gjennom oss. Det har styret sagt ja til, men foreløpig er den fortsatt på markedet, sier Skui.

Bygget, som også består av næringsarealer for plasskrevende og parkeringsintensiv handel, er på til sammen syv etasjer. De 35 leilighetene i boligdelen av prosjektet er fordelt over fem etasjer og spenner fra 34 kvadratmeter i størrelse til de største leilighetene på 132 kvadratmeter.

– Det er små og store boliger på alle nivå, og alle leilighetene står parallelt, slik at planløsningen er lik for alle etasjene, sier byggeplassansvarlig Ove Holsen hos entreprenørfirmaet Åsen & Øvrelid fra Førde.

Leverte før tiden
Sunnfjord-entreprenøren har hatt totalentreprisen i prosjektet, og mener felles planløsning i kombinasjon med flere grep de gjorde underveis i sum har bidratt til at alle leilighetene ble overlevert halvannen måned før planlagt overtakelse.

– Planløsningen har gitt effektiv bygging. I tillegg valgte vi å produsere leilighetene fra toppen og ned, for å forenkle logistikkarbeidet og forhindre unødvendige skader. Er du raskt ferdig i toppene, får du kranen fort ut. Dessuten unngår du problemer med mye tråkk på områder som er ferdige, sier Holsen, som valgte å overlevere bygget i slutten av juni selv om den kontraktfestede datoen var i midten av august.

– Vi kjører fellesferie i firmaet, og siden vi lå foran skjema, var det gunstig for både leilighetskjøperne og oss å levere tidligere enn planlagt. De fikk bruke ferien til å komme i hus, og vi slapp å ha ansvaret for bygget i hele ferieperioden, sier Holsen.

Entreprenøren sier prosjektet har gått uten de store overraskelsene.

– Det som har vært utfordringen for oss er at boligblokken kom oppå næringsarealene etter at butikkene var åpnet. Vi bygde mens butikkene var i full drift og klarte å holde det lukket og tett. Noen små dråper her og der har det vært, men ingen store ting og ingen ting som har gitt skader, sier Holsen.

Boligblokken står på peler på grunn av tyngden.

– Oppover har vi brukt betongkonstruksjoner med plasstøpte dekker og veggskiver og søyler. Ytterveggene er ført opp i treverk og innvendig delingsmaterial er utført i stålstendere. Taket er i all hovedsak levert av Lett-tak og de vedlikeholdsfrie fasadeplatene i boligblokken er Cembrit. I næringsdelen har vi brukt fasadeelement fra Ruukki, sier Holsen.

Mens de 35 leilighetene ble overlevert rett før fellesferien, sto næringsdelen på 8.800 kvadratmeter allerede klar i begynnelsen av november i fjor. Coop Extra, Biltema, Møbelringen og Jysk er på plass i næringslokalene. De har driftet butikkene normalt mens leilighetene er bygd på toppen.

– Da vi startet på boligblokken, prioriterte å bli ferdig med butikksiden først slik at de kunne ha parkeringsplasser åpne uten sperringer. Med fronten klar til butikkåpningen, slapp vi å jobbe over butikkarealene, sier Holsen. 

Jobber med nye næringsarealer
Foreløpig er to av tre deler av prosjektet ferdigstilt. Nå bygger Åsen & Øvrelid nye 1.800 kvadratmeter næringsarealer for Profier som skal stå klar i løpet av vinteren.

– Selv om vi er tilfreds med næringsbiten av prosjektet, så har ikke næringsveksten i Sogndal gått akkurat like fort som mange hadde trodd. Vi holder fortsatt på med leieforhandlinger for den siste delen av prosjektet, men vi regner å få det på plass ganske snart, sier Steinar Skui.

– Men siden resten av næringsdelen av bygget er plasskrevende handel, er det nærliggende å tro at dere jobber med lignende leietakere også her?

– Det nærliggende å tro det, ja, sier Skui hemmelighetsfullt.

Tekst og foto: Frode Aga