Morten Aagaard i Metier.

Samlet bransjen om samspillkontrakter

Tekniske foreningers servicekontor fylte raskt kurslokalet for to dager da de holdt kurs om samspillskontrakter denne uken.

Tirsdag og onsdag denne uken samlet 55 kursdeltakere fra norske byggherrer, entreprenører og andre leverandører seg i Oslo for en to dager lang gjennomgang av samspillskontrakter.

Morten Christensen i Metier.

Metier stod for kursinnholdet, som dreide seg om hvorfor og hvordan å organisere prosjekter som samspill mellom entreprenør og byggherre.

– Mange snakker om samspillskontrakter, og noen gjør det. Statsbygg har gått ut og sagt at samspill gir lavere kostnader og bedre prosjekter. Det synes vi er helt riktig tilnærming, sier Metier-partner og kursleder Morten Aagaard.

Stø kurs

Under de to dager lange kurset i Oslo hadde Aagaard med seg kollega Morten Christensen for å snakke om samspill i prosjektorganisasjonen. Christensen mener etterspørselen etter kursplassene godt illustrerer behovet for å rette fokus mot samspillskontrakter.

– Kurset har vært veldig populært, og vi har allerede satt opp flere kurs fremover. Det finnes ingen fasitløsninger, men vi må tørre å utfordre dagens kontraktregime. Man er ikke nødvendigvis noe sikrere i en totalentreprise enn i en samspillsentreprise, og de tallene man så langt har fått inn, viser at man gjennomsnittlig kan redusere kostnadene med ti prosent ved å velge en samspillsform, sier han.

Sammen om samspill

De to kurslederne fra Metier forteller at en god del tid har blitt viet til å avlive myter om samspillsformen, og at det er behov for å ufarliggjøre denne typen kontraktsform blant både bestillere og leverandører.

Samspillkontrakter er noe Metier har stor tro på i jobben for å effektivisere norsk bygg og anlegg.

– Vi prøver å påvirke bransjen, og mener helt klart at vi må skaffe mer kompetanse på samspill. Men hvis vi skal få til dette, trenger vi også at flere drar sammen. Vi trenger samspill for å få til samspill, sier han.