30 tonneren DX 300 LC-7, er en av maskinene Rosendal Maskin nå kan tilby i elektrisk utgave.

Rosendal Maskin tilbyr elektriske gravemaskiner på 17 og 30 tonn

Rosendal Maskin ønsker å være med i det elektriske markedet på større gravemaskiner, og har nå inngått en avtale med den nederlandske Doosan-importøren Staad BV, som bygger om standard Doosan-maskiner til helelektriske ladbare maskiner.

Ifølge Rosendal Maskin innebærer samarbeidet med den nederlandske Doosan-importøren at de nå kan tilby norske kunder følgende modeller:

* Doosan DX 19 – 2 tonn minigraver

* Doosan DX 165W-5 – 17 tonn korthekk hjulgraver

* Doosan DX 300 LC-7 – 30 tonn beltegraver

– Staad BV bygger om standard Doosan maskiner til helelektriske ladbare maskiner. Vi kan nå tilby et meget spennende konsept, som vi tror norske kunder vil se som et godt alternativ til hva som finnes på markedet, sier daglig leder Tor Anders Høgaas i Rosendal Maskin i en pressemelding.

Daglig leder Tor Anders Høgaas i Rosendal Maskin.

Han tilføyer at Doosan så langt ikke har lansert noen elektrisk drivlinje, men Rosendal Maskin forventer at også de vil komme med sine egne elektriske modeller i årene fremover.

Etterspurt hjulmaskin

To-tonneren DX 19 har en fast batteripakke på 32 kW, og 15 kW elektromotor. Batterikapasiteten er ifølge Rosendal Maskin på 12 timer ved normal drift, og ladetiden skal kun være på fem timer.

DX165W-5, 17 tonn korthekk hjulgraver, drives av en elektromotor på 102 kW, og med to batteripakker med netto effekt 130 kWh. Rosendal Maskin opplyser at rekkevidden er på åtte timer med middels belastning.

– Det finnes svært få elektriske hjulmaskiner på markedet, og er noe markedet har etterspurt. Det unike med denne maskinen er at batteripakkene kan løftes ut av maskinen og lades separat. Man kan da kjøre med ett batteri i maskinen, og lade ett batteri eksternt, forteller Høgaas.

Ladetiden er ifølge Høgaas tre timer per batteri (400 v /63A). I tillegg finnes det lader på maskinen, der man kan lade begge batteriene over natten. Maskin og hvert av batteriene er utstyrt med CCS ladekontakt, samme løsning som de fleste elbiler bruker i dag, skriver Rosendal Maskin i meldingen.

(saken fortsetter under bildet)

De ombygde elektriske Doosan-maskinene har batteripakker som kan løftes ut av maskinene for lading.

30 tonner med tre batteripakker

DX300LC-7, 30 tonns beltegraver, har samme ladekonsept som hjulmaskinen, men har tre batteripakker, hver på 130 kW netto effekt. Elektromotoren er på 145 kW, og rekkevidde er også her åtte timer ved middels belastning, opplyser Rosendal Maskin.

– Konseptet vi nå lanserer på det norske markedet, med utskiftbare batterier, er nytenkende og gir en større fleksibilitet enn maskiner med fastmonterte batterier. Dette gir muligheter til å benytte elektrisk gravemaskin der det ikke er infrastruktur for lading, sier Høgaas.

Har solgt den første maskinen

Han opplyser at Rosendal Maskin allerede har solgt den første maskinen, og at de jobber konkret med flere andre aktører som ser dette som et spennende konsept.

– Vi har spesielt tro på at hjulmaskinen skal bli godt mottatt i markedet. Produksjonen av slike maskiner er begrenset, men vi har sikret oss et antall produksjonsplasser dette året, forteller han.

Enova-støtte

Rosendal Maskin minner om at kundene kan søke støtte fra Enova på denne typen elektriske maskiner.

– Det er også viktig å merke seg at driftskostnadene er vesentlig lavere. Energikostnaden per time vil være omtrent 1/3 av kostnaden for en dieselmotor, sier Høgaas.

Foregangsland

Nyheten fra Rosendal Maskin kommer bare få dager etter at regjeringen la frem sin handlingsplan hvor de ønsker fossilfrie anleggsplasser innen 2025.

– Norge er et foregangsland, som er med på å drive denne utviklingen fremover. Vi opplever at det på verdensbasis ikke er det samme fokus, noe som gjør at produsentene av maskiner ennå ikke har det fokuset, påpeker Høgaas.

JCB satser elektrisk

Rosendal Maskin importerer som kjent også anleggsmaskiner fra JCB, som var tidlig ute med å lansere den elektrisk minigraveren 19C 1-E. JCB har også lansert en elektrisk minidumper på ett tonn, elektrisk trillebår, elektrisk teletruck og nå nylig JCB 525-60, elektrisk teleskoplaster med løftehøyde seks meter og løftekapasitet på 2,5 tonn, opplyser Rosendal Maskin

– Som de fleste andre produsenter starter JCB med de minste maskinene for å lære seg teknologien, for deretter å kunne lansere større maskiner etter hvert, sier Høgaas.

Rosendal Maskin kan også tilby en rekke elektriske maskiner fra JCB.