– State of the Nation-rapporten viser med all tydelighet at Norge ikke godt nok forberedt på klimaendringene, sier administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i RIF.

– State of the Nation-rapporten viser med all tydelighet at Norge ikke godt nok forberedt på klimaendringene, sier administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i RIF.

RIF: Dyster lesning, men dessverre ikke overraskende

– Klimarapporten er dyster lesning, men dessverre ikke overraskende. Dette har vært en varslet krise som vi må ta på dypeste alvor, sier RIF-sjef Liv Kari Skudal Hansteen i forbindelse med at FNs klimapanel mandag la frem sin klimarapport.

– State of the Nation-rapporten viser med all tydelighet at Norge ikke godt nok forberedt på klimaendringene. Det store vedlikeholdsetterslepet gjør Norge ekstra sårbar for klimaendringene. Ingenting blir raskere og mer ødelagt av ekstremvær enn det som allerede er dårlig vedlikeholdt, sier Hansteen i en kommentar til Byggeindustrien..

Hun peker på at om uansett om vi klarer å kutte klimagassutslippene her i Norge, så er fremtidsutsiktene flere og større flommer, ras og skred som vil ødelegge infrastruktur, og gi klimapåkjenning på alle bygg om det ikke bygges klimarobust.

– Større og mer intense nedbørsmengder stiller større krav til overvannshåndtering, hvor og hvordan vi bygger og hvilke materialer vi bruker. Vi må sikre at bygninger, veier, jernbane og annen infrastruktur tåler mer ekstremvær. Konsekvensene av klimaendringene stiller samfunnet overfor store utfordringer der både politikere og byggenæringen må være sitt ansvar bevist og bidra. Det å redusere utslippene av klimagasser er avgjørende viktig. Like viktig er klimatilpasning, understreker hun.

Hansteen sier videre at FNs klimarapport synliggjør at det ikke nok å drive med klimatilpasning basert på dagens klima.

– Vi erfarer allerede at antallet kraftige flommer og skred øker her i Norge. På ti år har det vært dobbelt så mange store naturskadehendelser som de foregående ti årene. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nå oppdaterte behovet for midler til forebyggende flom- og skredsikring. Det er på svimlende 85 milliarder, påpeker Hansteen.

EU-kommisjonen kommisjonen vedtok nylig en ny strategi for tilpasning til klimaendringer.

– Målet til EU er å skifte fokus fra å forstå problemet til å utvikle og iverksette løsninger nå. Her i Norge må vi helt tilbake til 2013 for å finne den siste stortingsmeldingen om klimatilpasning. I regjeringens Klimaplan for 2021-2031 er ikke klimatilpasning tema. Nylig la regjeringen frem en utviklingspolitisk klimatilpasningsstrategi, men denne sier lite om norsk beredskap og hvordan vi skal tilpasse oss uunngåelige klimaendringer her hjemme. Klimatilpasning lønner seg. For det å forebygge er billigere enn å reparere skader. Samtidig er ikke økte bevilgninger nok. Det er behov for å stille enda mer offensive klimakrav i anskaffelser, sikre høy klimakompetanse i hele BAE-nærings verdikjede og få et oppdatert regelverk, sier RIF-sjefen.