Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak

Aldri før har så mange kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass som under årets hovedopptak. Rekordmange har fått plass på sykepleierutdanningene.

99.319 søkere har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak til høyere utdanning. Det er 1042 flere enn i fjor, opplyser Konnskapsdepartementet i en pressemelding.

Av litt over 137.000 søkere er 121.000 kvalifisert for minst ett studium, viser årets søkertall fra Samordna opptak (SO). Blant de kvalifiserte søkerne har åtte av ti fått tilbud om studieplass. Halvparten av søkerne har kommet inn på sitt førstevalg.

– Aldri før har det vært flere studieplasser ved landets høyskoler og universiteter, og aldri før har flere kvalifiserte søkere fått plass. Dette er veldig gode nyheter. Vi har stort behov for personer med høyere utdanning i Norge, og jeg er glad for at vi kan tilby enda flere enn før studieplass, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Det innførte karakterkravet på minimum 3 i norsk og matematikk på sykepleierutdanningene ser ikke ut til å skremme bort fremtidige sykepleier. Til tross for at det var ventet en nedgang som følge av kravet, er det i årets hovedopptak heller rekordmange som har fått tilbud om plass.

Totalt er det gitt studietilbud til 7.255 søkere på sykepleierutdanningene. Det er en økning på 3,7 prosent.

Det henger ifølge kunnskapsdepartementet sammen med at det i år er planlagt 225 flere studieplasser på dette studiet.