Konsernsjef Arne Giske, prosjektleder for TGB Smestad-Sogn, Tarjei Hammertrø Johnsen og bærekraftdirektør Hege Schøyen Dillner.

Reduserte klimagassutslippet med 2.500 tonn CO2 i fossilfritt prosjekt

Tirsdag ble Veidekkes og Statnetts fossilfrie kabeltunnelprosjekt fra Smestad til Sogn i Oslo hedret med Veidekkes skandinaviske miljøpris.

- Dette er en kandidat som har vært proaktiv i sitt arbeid og det er et forbildeprosjekt som kan vise reell til miljøforbedring. Arbeidet er viktig for Veidekke som selskap, det gir oss flere muligheter og nye prosjekter. Det bidrar også til å løfte klimaarbeidet i en sektor der utslippene må ned, sa juryleder og bærekraftdirektør Hege Schøyen Dillner da hun overrakte miljøprisen under Veidekkes skandinaviske miljødag.

Presenterte el-graver

Kabeltunnelen som bygges i prosjektet TGB Sogn-Smestad skal forbinde strømkabler mellom transformatorstasjonene Smestad og Sogn i Oslo.

Flere av maskinene som brukes i tunnelarbeidet er elektriske.

Personbiltransporten foregår hovedsakelig med elbiler, og lastebiler og andre maskiner går på fornybar diesel uten palmeolje.

Store reduksjoner i utslipp

Sammen med Statnett etablerte Veidekke både målet og gjennomføringsmodellen i prosjektet, og i løpet av ett år med fossilfri anleggsdrift har utslippskuttet vært betydelig.

- Verdens første fossilfrie tunnelprosjekt har redusert utslippet av klimagass med 2.500 tonn CO2. Det er en besparelse på 90 prosent sammenlignet med konvensjonell drift, sier Dillner.

Stolt konsernsjef

Det er tall som Veidekkes konsernsjef Arne Giske er stolt av å kunne presentere.

- Det er morsomt å oppnå slike resultater, både fordi det er et viktig samfunnsbidrag, men også fordi det normalt er politikken og kundene som stiller kravene og legger rammene. I dette prosjektet er det vi som har kommet med løsningen overfor kunden. De har til og med betalt mer for å oppnå de miljømålene som vi har satt. Statnett er svært miljøbevisste, og jeg vil rose dem for å ha bidratt til å løfte oss fremover, sier Giske.

Han ga også ros til de ni andre nominerte prosjektene til miljøprisen.

- Det er veldig mange kandidater som har kjempet om å komme hit. Den er en inspirasjon for alle og prisen henger høyt. Å stå foran sine kollegaer og føle at man har oppnådd et reelt resultat som gagner samfunnet, tror jeg er kjempeviktig, sier Giske.

Vil overføre erfaringer tilbake til konsernet

I prosjektet er de glade for å vunnet miljøprisen.

– Vi er svært stolte over å vinne Veidekkes skandinaviske miljøpris for 2018. Det er takket være miljøkompetansen i Veidekke at vi tidlig kunne selge oss inn til byggherren som fossilfri anleggsplass. Nå takker vi for hjelpen ved å overføre våre erfaringer tilbake til konsernet og dermed bidra til at Veidekke leder an i utviklingen av fossilfri anleggsdrift, sier Tarjei Hammertrø Johnsen, prosjektleder for TGB Smestad –Sogn.

Kabeltunnelen mellom Sogn og Smestad skal stå ferdig høsten 2019.

Juryen hadde i tillegg til personer fra ulike forretningsområder og land i Veidekke-systemet, et eksternt medlem fra miljøorganisasjonen Zero.