Foto: NorBetong

Reduserer CO2-utslipp med miljøtilpasset betong på Bybanen

Miljøtilpasset sprøytebetong fra NorBetong skal kutte CO2-utslipp med 432 tonn under byggingen av Bybanen i Bergen.

NorBetong skal levere betongen til Bybane-utbyggingen mellom Fløen og Kronstad, hvor både konstruksjonsbetong og sprøytebetong holder lavkarbon-standard, skriver NorBetong i en pressemelding.

- Bybanen Utbygging hadde ønske om en grønnere Bybane-utbygging, og det gjorde vi i Skanska til et poeng. Sammen med betongleverandørene kjørte vi en dialog for å få til lavkarbon klasse A-betong til konstruksjon – og klasse B til sprøytebetongen, sier Runar Tveit Hove som er anleggsleder for prosjektet hos Skanska i meldingen.

Også i NorBetong synes man dette prosjektet er viktig. Salgssjef i NorBetong, Ørjan Haugland, peker på samarbeidet mellom Skanska og NorBetong som nøkkelen.

- NorBetong var med å sette bransjestandarden for miljøbetong – og i dette prosjektet tar vi det et steg videre sammen med Skanska. De har utviklet en egen resept for mer miljøvennlig sprøytebetong som vi bruker på dette prosjektet. Foreløpig har det fungert utmerket, sier Haugland.

Totalt skal det leveres 23.000 kubikk med ferdigbetong i prosjektet – og av det skal 8-9.000 kubikk være sprøytebetong.

Teknologiansvarlig for prosjektet hos NorBetong, Magnus Skjeggerud, forteller at resepten fra Skanska gjør at man kutter utslippet per kubikk fra 310 kilo ned til 256 kilo per kubikk ferdig sprøytebetong.

Det betyr at man på 8.000 kubikk reduserer utslippene med 432 tonn CO2, sammenlignet med å bruke vanlig sprøytebetong.