Randselva bru. Illustrasjon: SwecoRandselva bru. Illustrasjon: SwecoRandselva bru. Illustrasjon: SwecoRandselva bru. Illustrasjon: SwecoRandselva bru. Illustrasjon: SwecoRandselva bru. Illustrasjon: SwecoRandselva bru. Foto SwecoRandselva bru. Foto: SwecoRandselva bru. Foto: Sweco

Randselva bru vant internasjonal BIM-kåring

130 prosjekter fra 36 ulike land var nominert til årets «Tekla Global BIM Awards», og Randselva bru på Jevnaker i Viken stakk av med prisen for beste BIM-prosjekt og beste infrastrukturprosjekt.

Se video av det digitale prosjektet nederst i saken.

Det kommer frem i en pressemelding fra det USA-baserte programvareselskapet Trimble.

Randselva bru på E16 Eggemoen-Åsbygda mellom Buskerud og Viken tok førstepris i hovedkategorien beste internasjonale BIM-prosjekt, samt beste BIM-modell innenfor infrastruktur, samt Skandinavias beste BIM-prosjekt.

Brua bygges uten bruk av tegninger.

– Det er klart det er stas å vinne. Her konkurrerer vi mot alt fra store stadioner og sykehus, til berg og dalbaner, forteller BIM-utvikler Øystein Ulvestad i Sweco til Byggeindustrien.

– I tillegg er prisene en bekreftelse på at arbeidsmetodikken vi utvikler for tegningsløse prosjekter i Norge bidrar til å bevege bransjen fremover, supplerer Krzysztof Wojslaw, ekspert på parametrisk design og VDC i Sweco Norge.

Åtte andre prosjekter mottok også utmerkelser i kåringen.

– Vinnerprosjektene oppnår den perfekte kombinasjonen av å bruke teknologi på banebrytende måter og samtidig ha mot til å flytte grenser i jakten på en smartere og mer effektiv design- og byggeprosess, uttaler jurymedlem Aarni Heiskanen om vinnerne.

– Randselva bru, i særskilt grad, viser effektiviseringen som man kan få gjennom parametrisk modellering og tverrfaglig samarbeid, sammen med kreativiteten og de strukturelle mulighetene som modelleringsteknologien bringer til utrolig kompliserte og store prosjekter, fortsetter han i pressemeldingen.

Randselva bru er bygget av entreprenør PNC Norge for Statens vegvesen, med modellering av Sweco og prosjektering av Sweco og Armando Rito. Isachsen Anlegg er underentreprenør på prosjektet.