Ragn Sells og Tarkett samarbeider om å utvikle fyllstoffer for gulv med aske fra energiproduksjon.
Ragn Sells og Tarkett samarbeider om å utvikle fyllstoffer for gulv med aske fra energiproduksjon.

Ragn Sells og Tarkett samarbeider om CO2 negativt materiale fra aske

Renovasjonsselskapet Ragn Sells og gulvprodusenten Tarkett vil samarbeide om å omgjøre aske i Estland til CO2-negativt fyllstoff for vinylgulv.

Ragn-Sells og Tarkett har signert en intensjonsavtale om å samarbeide om å utvikle fyllstoffer for gulv med aske fra energiproduksjon.

Gjennom Ragn-Sells teknologi brukes aske fra energiutvinning i Estland sammen med innsamlet karbondioksid som råvare for å produsere et materiale som heter PCC. PCC er et kalsiumkarbonat som blant annet brukes som fyllstoff i Tarkett sine gulv.

Bruken av karbondioksid og eksisterende aske i stedet for jomfruelige råvarer betyr ifølge en pressemelding at PCC-produktet blir karbon-negativt. Dette binder dermed mer CO2 enn produksjonen avgir.

Karbonavtrykket PCC-materialet beregnes til minus 0,4 kilo CO2-ekvivalenter per kilo materiale.

I Estland har 600 millioner tonn aske blitt deponert gjennom flere tiår med energiproduksjon. Selskapene skriver i pressemeldingen at asken gir et svært stort potensial for produksjon, som igjen er med på å motvirke klimaendringene.

– Prosjektet gir oss muligheten til å produsere gulv med råvarer som bidrar til å sanere miljøet i Estland, samtidig som man binder karbondioksid. Som et resultat vil vinylgulvene våre ha et lavere karbonavtrykk og en økt mengde resirkulert innhold. Dette er akkurat den typen innovativt og langsiktig samarbeid som vi tror vil bane vei for et sirkulært og karbonnøytralt samfunn, sier Arnaud Marquis, group Sustainability Officer i Tarkett.