Jon Lille-Schulstad, direktør for råvarer i Ragn-Sells (t.v) og Hans-Joachim Motzfeldt, seniorrådgiver i Rockwool, ser frem mot å samarbeide om gjennvinning av steinull. Foto: Ragn-Sells.

Ragn-Sells og Rockwool samarbeider om å gjenvinne steinull

Ragn-Sells og Rockwool skal sørge for at gammel steinull blir til ny. For å lykkes er de avhengige av å få med seg entreprenører på laget.

Det skriver Ragn-Sells i en artikkel på selskapets nettsider.

– Vi jobber alltid for å finne nye løsninger for materialer som ikke gjenvinnes. Derfor var vi aldri i tvil da Rockwool spurte om vi var interesserte i et samarbeid, forteller Jon Lille-Schulstad, direktør for råvarer i Ragn-Sells.

Slutt med deponering

I dag blir all gammel steinull fra byggeplasser sendt direkte til deponi. Det blir det slutt på når Ragn-Sells og Rockwool lanserer følgende gjenvinningsløsning:

* Ragn-Sells samler inn steinull fra entreprenører og byggmestere

* Steinullen komprimeres og sendes til Ragn-Sells anlegg i Danmark

* I Danmark blir steinullen pakket ut og sendt til Rockwools fabrikker

* Rockwool smelter om steinullen og gjør den klar til gjenbruk

– Innen kort tid skal vi iverksette pilotprosjekter for å teste løsningen i praksis, så får vi håpe at markedet responderer, sier Lille-Schulstad.

Viktig at entreprenører ser muligheten

For at prosjektet skal lykkes, er initiativtagerne nemlig avhengige av at entreprenører blir med på laget. Hans-Joachim Motzfeldt, seniorrådgiver i Rockwool, er optimist.

- Det er stor etterspørsel etter sirkulære ordninger i dag, og byggebransjen vil møte strengere krav når det gjelder avfallshåndtering. Vi kommer markedet i møte ved å være de første som tilbyr en slik løsning i Norge, og håper de store entreprenørene ser muligheten, sier han.

- Rockwool-steinull består jo av 98 prosent stein, og er dermed nesten et fullstendig resirkulerbart produkt. Derfor er det ekstra viktig å utnytte den muligheten i større grad enn vi gjør i dag, fortsetter Motzfeldt.

Sammen for miljøet

Motzfeldt forteller at det var naturlig å etablere et samarbeid med Ragn-Sells.

- Ragn-Sells har vært i markedet lenge og har peiling på det de driver med. Dessuten samarbeider vi allerede om steinullgjenvinning i Danmark.

Han tror vi kommer til å se mer av denne typen samarbeid i årene fremover.

- Det er en tydelig utvikling. Miljøet angår oss alle, og vi må snakke sammen på tvers av bransjer for å utvikle nye og bedre gjenvinningsløsninger. Det er noe alle vinner på, sier han.