Foto: Pon

Pons årlige sikkerhetsuke er heldigital

I 2021 vil Pons sikkerhetsuke foregå heldigitalt i uke fem på grunn av koronasituasjonen.

- Sikkerhet er viktig i en bedrift som Pon Equipment, hvor det arbeides med store maskiner daglig. Dette har vært et fokus i flere år, og årets tema i sikkerhetsuken, som startet mandag, er Safe Move - Trygt hjem, skriver Pon i en pressemelding.

Et team i Pon har produsert en rekke videoer med ulikt tema som de ansatte skal se på, og i forbindelse med disse videoen blir de stilt spørsmål og kan delta i konkurranser. Lederne har blitt tildelt et ansvar for å tilpasse og gjennomføre aktiviteter rundt sikkerhets-temaet Safe Move slik at budskapet passer den enkeltes arbeidshverdag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Erik Sollerud. Foto: Pon

- Safe Move handler om at man skal ferdes trygt i de omgivelsene man er; om det er til og fra jobb, på en anleggsplass, inne på et delelager eller noe så enkelt som inne i et kontorbygg. Tidligere år har det blitt gjennomført tilsvarende temaer. “STOPP, ikke på min vakt” var et tema, der det skulle være greit å si stopp dersom man følte at en situasjon var utrygg. Fjorårets tema handlet om å lese risikobildet, heter det i meldingen.

Administrerende direktør, Erik Sollerud, har hatt fokus gjennom hele året på at man skulle se seg rundt og være årvåken for eventuelle faremomenter som kunne befinne seg der man befant seg eller i det arbeidet man skulle utføre.

- Rapportering av Sikker Jobb Analyse (SJA) og Rapportering av Uønskede Hendelser (RUH) har blitt målt og vært fokusområde i årevis, melder selskapet. Med en litt annen vinkling ønsket man at det å lese risikobildet skulle ligge i ryggraden til de ansatte slik at selv de små farene blir oppdaget før det medfører en skade.

- Felles for alle temaene har vært å vise omsorg for hverandre, der man skal tørre å si i fra om noe ikke er trygt, om noen mangler verneutstyr eller at noe kan gjøres på en annen og tryggere måte.

I sikkerhetsuka har Pon tatt i bruk Snapchat for å få inn bilder og video av situasjoner som kunne vært farlige eller generelt fra gjennomføringen av sikkerhetsuka.

- Det er viktig å kommunisere med ansatte på plattformer de bruker i det daglige. Vi ser at mange mekanikere og andre ansatte er aktive på Snapchat og da var det naturlig å prøve ut denne plattformen for å se om vi få mer engasjement og tilbakemeldinger fra “de der ute", sier sikkerhetsansvarlig i Pon, Edvin Lia.

Gjennom sikkerhetsuka skal ansatte reflektere og fokusere på alle de fem verdiene fra Pons sikkerhetserklæring:

● Egen og andres sikkerhet

● Si STOPP

● Gi Meg Tilbakemelding

● RUH - din observasjon kan redde liv

● Safe Move, Trygt hjem - min adferd gjør en forskjell

- Sikkerhetsarbeid er et kontinuerlig arbeid. Det kan alltid bli en enda større del av kulturen vår og må gjentas i møter, praktiseres i vårt daglige arbeid og i kontakt med våre kunder, gjennom enkle og hyppige sikker jobbanalyser, RUH (Rapportere uønskede hendelser) og rapporteringer av situasjoner som oppleves som utrygge. Prosedyrer må jevnlig gjennomgås og kommuniseres. Det skal aldri være tvil om at sikkerhet skal prioriteres før andre faktorer, sier Erik Sollerud.