Foto: Pon EquipmentEivind Hafslum og Erik Sollerud (t.h.).Foto: Pon EquipmentFoto: Pon EquipmentFoto: Pon EquipmentEivind Hafslum, som har vært den store drivkraften i utviklingen av Pons el-gravere, viser frem den nye 310 Z Line.Kjeldaas AS har kjøpt inn en en 320 Z Line, som skal settes res i arbeid på Ekeberg-prosjektet i regi av Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.En 310 Z Line står på lading.

Pon overleverte ti nye elektriske gravere - opplever stor interesse for el-maskiner

Denne uken har Pon Equipment levert ut ti nye elektriske Caterpillar gravemaskiner i Z-line-serien til flere ulike kunder. Samtidig lanserer de sine to nyeste tilskudd til sine elektriske gravere ut i markedet, og de har nå rundt 90 elektriske maskiner i bestilling.

Fakta 320 Zline

● Maskinvekt 25.400 kg
● Driftstid 5-6 timer hard jobb
● Driftstid 6-8 timer normal jobb
● Rekkevidde: 9,8m
● Inverterstyrt el-motor IP67 på 120 kw
● Fjerndiagnose og software oppdatering

Pon Equipment kunne i starten av 2018 kunne lansere en egenutviklet batteridrevet 25-tonns graver i det norske markedet, med sin 323F Z-Line prototype. Senere ble denne videreutviklet etter å ha hentet erfaringer fra prototypen, og flere av disse er nå i full sving på ulike byggeplasser rundt om i landet.

Fakta 310 Zline

● Maskinvekt 11 970 kg
● Driftstid 5-6 timer hard jobb
● Driftstid 6-8 timer normal jobb
● Rekkevidde: 7,5m
● Inverterstyrt el-motor IP67 på 50 kw
● Fjerndiagnose og software oppdatering

Nå står de klare med to helt nye tredje generasjons maskiner, med 310 Z Line, er tolvtonner med en rekkevidde på 7,5 meter, samt en storebror, som er bygget på den samme elektriske plattformen, men med kraftigere batteri, 320 Z Line som er en 25 tonner. Denne har en rekkevidde på 9,8 meter.

Det er denne uken overlevering av to eksemplarer av 320 Z Line og åtte 310 Z Line. På kundelisten er både entreprenører og et nyoppstartet utleiekonsept i regi av Pon Rental, Z Rental, som er en utslippsfri leieløsning.

– Vi har allerede høstet fire år med erfaring og læring fra de første modellene. Dett har skjedd i tett samarbeid med Caterpillar, og vi er nå klare til å levere tredje generasjon-maskiner i markedet, sier Erik Sollerud, administrerende direktør i Pon Equipment.

Det er gjort flere fornyelser fra tidligere modeller, ikke minst med tanke på batterier og lademuligheter. Fra første generasjon har man også underveis gått over til vannavkjølte batteripakker, noe som gir flere fordeler.

– Vi har hentet mye kunnskap fra bruken av de første modellene som vi har tatt med oss i utviklingen av de nyeste maskinene, sier Sollerud.

Sammen med en rekke kolleger kunne han torsdag overlevere de første eksemplarene av den nye generasjonen av gravere. På kundelisten står Pon Rental, Kjeldaas, Veflen Entreprenør, NCC, NRC, Norsk Sanerings Service og Becker Entreprenør.

I tiden fremover kommer det til å bli levert ut en lang rekke maskiner. Pon Equipment har nå rundt 90 maskiner i bestilling.

– Dette er et tall som stadig øker, men det betinger også tilslag på Enova-støtte, sier Sollerud.

Enova stiller med større på elektriske maskiner. Rundt regnet koster en elektrisk graver rundt tre ganger så mye som en vanlig dieseldrevet versjon i samme klasse.

Når Pon Equipment kommer opp i full produksjon, kommer de til å produsere rundt 6-8 maskiner i måneden her i Norge.

Les mer i neste utgave av Byggeindustrien