Leder av Felles enhet for forebygging i Sør-Øst politidistrikt Nina Karstensen Bjørlo. Foto: Politiet

Politiet advarer mot GPS-bande - 35 tyverier fra traktorer og anleggsmaskiner i sommer

Politiet advarer nå mot en bande de mener har spesialisert seg på tyveri av kostbart GPS-utstyr fra anleggsmaskiner og traktorer i hele Norge.

– Vi har i løpet av sommeren, det vil si i juni og juli, fått inn anmeldelser av tyveri fra anleggsmaskiner og traktorer, og det er en spesiell type GPS som er stjålet, forteller Nina Karstensen Bjørlo, leder av Felles enhet for forebygging i Sør-Øst politidistrikt, til Byggeindustrien.

– Det er forholdsvis dyrt utstyr det er snakk om, og det har blitt gjennomført tyveri i hele vårt politidistrikt – altså Telemark, Vestfold og Buskerud. Vi vet også at det har vært tilsvarende tyverier i Østfold, Follo, Oslo og Trøndelag, legger hun til.

Bjørlo forteller at det i politidistrikt Sør-Øst er det snakk om 14 anmeldelser, mens det på landsbasis er snakk om rundt 35. Den dyreste GPSen som er stjålet har hatt en verdi på en halv million kroner.

Det er nå satt ned en egen etterforskningsgruppe i politiet som jobber med disse tyveriraidene, og man har også opprettet en egen tipstelefon. Politiet ønsker tips på: 33 34 44 71

– Det er tydelig at dette er kriminelle som har god kunnskap om hva de er på jakt etter, er målrettet og gjennomfører et «effektivt» tyveri, sier politilederen.

Hun ber derfor alle som kan vite noe eller har sett noe mistenkelig om å kontakte politiet.

– Vi ser at det er store verdier som står relativt usikret, og det er lett å ta seg inn i førerhuset. Vi vil derfor oppfordre både jordbruket og anleggsnæringen til å sikre maskinene bedre. Det kan for eksempel være ved hjelp av videoovervåking eller ved at man tar med seg utstyret hjem. Det har vært for enkelt å stjele disse GPSene, og vi ønsker tips som kan være av interesse. Det kan være observasjoner av ukjente personer eller biler, sier hun.

Bjørlo understreker at de kriminelle kan tenkes å bruke både norsk- og utenlandsregistrerte biler, og at flere av tyveriene har skjedd utenfor byområdene.

Hun forteller også at slike bander ikke er noe nytt i Norge, men at de tidligere har fokusert på andre gjenstander.

– Målet vårt er å ta disse bandene, og å gjøre det det vanskeligere for dem å operere her. Det har vært rolig en periode nå, men nå har de kommet tilbake og at de går på dette utstyret er nytt. Målet vårt nå er å stoppe dem, avslutter Bjørlo.