Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og AF-direktør Morten Grongstad er gjester i denne episoden av Byggeplassen. Foto: Tuva Skare

Podkast: Slik vil ministeren og AF-sjefen bekjempe arbeidslivskriminalitet

- Dette er en evig kamp som vi aldri må slutte å kjempe, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie om kampen mot arbeidslivskriminalitet i siste episode av Byggeplassen.

Sammen med konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen forteller de om hvordan de jobber for å bekjempe arbeidslivskriminaliteten.

- Det er helt avgjørende at vi klarer å gjøre det. Vi ser jo at det er mange useriøse, kriminelle og harde kriminelle i norsk arbeidsliv, og det er jo avgjørende at vi klarer å luke dem ut. Det er viktig for de ansatte som vi ser blir grovt utnyttet, det er viktig for de seriøse bedriftene. De har ikke en sjanse til å konkurrere mot bedrifter som nesten ikke betaler lønn og unndrar seg skatt og moms, og for samfunnet som går glipp av store inntekter, sier ministeren i Byggeplassen.

– Denne krigføringen må kjempes på mange flanker, og vi har inngått et samarbeid med partene i arbeidslivet om å utarbeide en strategi til denne kampen. Den ble lansert i 2015, og revidert i 2017. Vi ser at den innsatsen gir resultater. Vi er ikke i mål, og det kommer vi heller kanskje aldri. De kriminelle aktørene er utrolige kreative til å finne seg smutthull og omveier, så dette er en evig kamp som vi aldri må slutte å kjempe, legger Hauglie til.

Grongstad fortalte om da han ble konfrontert av Aftenposten i Aktiv Malerservice-saken, hvor det gikk opp for ham at kriminelle var inne på byggeplassen hans, og hvordan han opplevde det. Han manet også til kunnskapsdeling på tvers av det offentlige og det private.

– Det som er viktig fra myndighetenes side må være å finne en god balanse mellom utredning og handling. Vi trenger ikke flere strategier, men flere aksjoner. Og så ønsker vi et tettere etatssamarbeid. Det ligger så mye kunnskap i myndighetenes samlede forlengede armer, som ikke akkumuleres opp eller sentraliseres, eller blir gjenstand for deling med private aktører. Der håper jeg det skjer en radikal endring og oppmykning, sier AF-direktøren.

Dette var bare noe av det de snakket om. Ikke minst kommer de inn på innleie, og de nye reglene som ble vedtatt i Stortinget denne uken.

Her finner du Byggeplassen

Du kan abonnere på podkasten via din podkast-app på telefonen.

Du kan også lytte til alle podkast-episodene fra din PC her.

Mobilvennlig tilgang til podkasten finner du her.