Kjell Larsen, adm. dir. og Øystein Halle, fabrikksjef i Pipelife. Foto: Pipelife

Pipelife fyller 50 år

Martin Bottens gründerånd og nysgjerrighet la grunnlaget for at rørfabrikken i Surnadal ble en vinner. I høst feirer Pipelife 50 år 

Administrerende direktør Kjell J. Larsen har selv jobbet i bedriften i snart 40 år og kjenner historien godt. Han har jobbet tett sammen med både gründere og andre nøkkelpersoner, i mesteparten av bedriftens historie - i både oppturer og nedturer. Og i historien om suksessbedriften framstår en jordnær og arbeidsvillig lokalbefolkning som spesielt viktig i industrieventyret.

Det var et lokalt rørinnkjøp som var starten på eventyret. For da Surnadal kommune valgte å kjøpe importerte plastrør i stedet for lokale betongrør fra Botten på slutten 60-tallet, ble det en brå vekker for Botten. Etter at skuffelsen hadde lagt seg, satte han seg egenhendig i en lastebil og kjørte til Tyskland for å kjøpe en såkalt ekstruder, som trengs for å lage plastrør. Kort tid etter var Botten i gang med plastrørproduksjon i Surnadal. 1969 regnes derfor som fødselsåret for det som i dag er Pipelife Norge AS. Etter det gikk det raskt, og allerede i 1972 begynte produksjonen av rørdeler som kunne koble sammen rørene. Utover 70-tallet vokste virksomheten og ble etter hvert en betydelig norsk og internasjonal aktør.

At det skjedde nettopp i Surnadal var helt avgjørende for at bedriften har greid seg gjennom skiftende tider. Mange konkurrerende rørfabrikker i mer sentrale og bynære strøk, bukket under fordi de manglet det rørprodusenten i Surnadal hadde - nevenyttige og arbeidsomme ansatte som kunne både bruke og reparere maskiner. Ofte var dette gårbrukere. I tillegg arbeidet de gjerne på kveld og natt. Det gjorde at Botten hadde en bemanning med svært mange kvaliteter som flere konkurrenter ikke hadde. Pipelife i Surnadal er i dag ledende i Europa. Suksessen i Surnadal har gjennom mange år blitt lagt merke til i konsernet. Det er bakgrunnen for at den norske rørfabrikken har fått mest investeringsmidler av alle Pipelife sine 26 fabrikker verden over.

– I løpet av bedriftens 50-årige historie er det mange personer som hatt sitt arbeid ved Surnadalsfabrikken, som også huser hovedkontoret. I dag har bedriften 140 ansatte, men med ringvirkningene bedriften skaper har rundt 500 familier i regionen sin hovedinntekt fra Pipelife. Også mange av arbeidsplassene utenfor Pipelife er lokale. Et godt eksempel er transportbedriften Surnadal Transportpartner, som distribuerer våre rør, sier Larsen.

Pipelife har opp gjennom årene vært omstillingsdyktige. Den administrerende direktøren er både spent og optimistisk med tanke på de mulighetene som framtidens rørbransje vil kunne by på.

– Vår bransje kommer trolig til å gjennomgå større endringer de neste fem årene enn det vi har sett på de første 50 årene. Vi ser en ny generasjon som har mye mer fokus på bærekraft. Dette er en problemstilling også vi litt eldre er oppmerksom på, men vi evner i mindre grad å gjøre noe med det. I bygg- og anleggssektoren er plast ett av produktene vi fortsatt trenger og som fortsatt vil vere en del av løsningen. Men vi må utvikle måter å lage plast på som er enda mer bærekraftige enn de flotte produktene vi har i dag. Hvis vi tar hensyn til hele livssyklusen er plastrør også i dag bærekraftig sammenlignet med rør i betong og stål, men vi kan og må bli enda bedre. Dette har vi jobbet med lenge, og vi bruker årlig store ressurser på å virkelig utvikle oss i en mer bærekraftig retning.

I september feirer bedriften sitt 50-årsjubileum, og der det hele startet, i Surnadal, vil hele lokalsamfunnet inviteres til festen.

– Det er ikke naturlig for oss å låse oss inn i en festsal for oss selv. Vi er avhengige av lokalsamfunnet. Derfor vil vi invitere alle innbyggere og de som har støttet bedriften i løpet av disse 50 årene. Selvsagt skal også våre ansatte merke at vi har jubileum, men dette først og fremst er dette en feiring for hele lokalsamfunnet, sier Larsen.

I løpet av jubileumsdagene blir det i Surnadal både åpen dag på fabrikken, utstilling på kulturhuset og flere andre arrangementer. Med på feiringen blir også fabrikkene på Stathelle og Ringebu. Alle arrangementer vil være åpne for alle og enhver.