Pingvinhotellet i Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen, Universitetssykehuset Nord-Norge

Pingvinhotellet i Tromsø leverer energieffektivitet i verdensklasse

Hotellet er automatisert fra topp til bunn. Hvert av de 243 gjesterommene justerer sin egen varme, lys og luft. Energilekkasjen er redusert til et minimum.

Schneider Electric har levert en omfattende og svært energieffektiv byggautomasjonsløsning til Pingvinhotellet, Tromsøs høyeste bygg. I det nesten 12.000 kvadratmeter store hotellet er alle gjesterommene utstyrt med individuell lys-, varme- og klimastyring, og samtlige tekniske sjakter har lekkasjeovervåkning.

Prosjekter av denne størrelsen krever stor kapasitet og evnen til detaljfokus, forteller leverandøren. Arbeidet er utført i fire faser der både byggherre, totalentreprenør og leverandør har vært svært opptatt av grundig testing før designfrys.

- Pingvinhotellet i Tromsø er sannsynligvis det mest nettilkoblede og automatiserte hotellet i verden. Når 1.355 sensorer skal installeres og godt over 250 rom automatiseres, er målrettet og strukturert arbeid helt avgjørende sier Fredrik Lundh, VP Buildings Business & Field Services i Schneider Electric i en pressemelding fra Schneider Electric.

Automatisering og energieffektivitet på detaljnivå

Hotellets driftsavdeling kan styre, overvåke og kontrollere energibruk til lys, ventilasjon og varme i et robust og brukervennlig grensesnitt, gjennom Struxureware Building Operation-systemet. Det skalerbare systemet gjør det også mulig å vite om gjesten er på rommet eller om et vindu står åpent. På denne måten finner hotellet energilekkasjer og stanser unødvendig energi- og ressursbruk. For at alle sensorene i bygget skal fungere sammen er det brukt KNX-standard.

- Vi har planlagt, levert og installert full styring og automatisering av både lys og inneklima. Vi har gjort alt fra å koble bookingsystemet med styringen av romtemperaturen, slik at rommet kun varmes opp når det er noen der, til lekkasjeovervåking og solskjerming. Jeg kjenner ikke til noen hoteller med samme grad av automatisering. Her kan ethvert rom kontrolleres og tilpasses helt individuelt. Bygget er rett og slett automatisert fra topp til bunn, sier Fredrik Lundh

Passivhus

- Det som har vært spesielt og har vært en utfordring er de strenge energikravene på 110kwh/kvm/år, forteller prosjektleder Jens Solvang hos totalentreprenør Consto.

Gjennom energiovervåkning, enkel ressurskontroll og gode byggtekniske løsninger leverer hotellet energiregnskap alle partene i byggeprosessen er svært fornøyd med. Hotellet er blitt et passivhus som bruker svært lite energi på oppvarming samtidig som ansatte og gjester kan nyte et godt inneklima.

God tilbakemelding

Bygget har fått navnet Pingvinhotellet etter en navnekonkurranse. Det ble åpnet 1. september 2015, og med sine 52 meter over bakken er det høyest i Tromsø. Thomas Lyngmo fra Universitetssykehuset er svært positiv til ettårsbefaringen i juli. Ingeniør Ole Morten Småøien har ledet prosjektet fra leverandørens side og med en kreativ tilnærming har han utnyttet mulighetene som ligger i teknologien på en nyskapende måte og funnet løsninger som vi mener kan gi viktige energibesparelser.

-Jeg er svært fornøyd med resultatet og med jobben Schneider Electric har gjort, sier Lyngmo.