Prosjektleder Roy Gunnar Berg (til venstre) ser store fordeler med massivtre i byggprosjekter. Her sammen med formann Kjetil Farstad på prosjektet Alta omsorgssenter. Foto: Ørjan Bertelsen / PeabHåndverker Jonas Angel Hansen synes det er spennende å jobbe med massivtre. Foto: Ørjan Bertelsen / PeabAlta omsorgssenter. Foto: Ørjan Bertelsen / PeabFoto: Ørjan Bertelsen / PeabFoto: Ørjan Bertelsen / PeabFoto: Ørjan Bertelsen / PeabFoto: Ørjan Bertelsen / Peab

Peab vil bygge mer i massivtre

Peab Bjørn Bygg mener bygging i massivtre gir fordeler for både de som skal bruke og de som skal oppføre bygg.

Det skriver Peab Bjørn Bygg i en pressemelding mandag.

Alta omsorgssenter er et av de største oppdragene Peab Bjørn Bygg noensinne har hatt. Fem bygg med et totalareal på 24.000 kvadratmeter skal bygges i massivtre. Samtidig oppfører entreprenøren et nybygg på 3.000 kvadratmeter i massivtre på Hadsel videregående skole i Stokmarknes.

− Som samfunnsbygger har disse prosjektene stor verdi for oss, også utover det økonomiske. De passer godt med vår visjon, som handler om å bygge fremtidens bærekraftige samfunn. Det er positivt å erfare at byggemetoden også gir fordeler for våre kollegaer på byggeplassen, sier administrerende direktør Gro Skaar Knutsen i Peab Bjørn Bygg.

Lavere kostnader

Byggprosjektet Alta omsorgssenter har pågått siden januar i år, og prosjektleder Roy Gunnar Berg forteller om mange fordeler med å bygge i massivtre.

− For det første går det raskere å montere massivtreelementer enn betongelementer. Samtidig har vi ikke behov for like store kraner som når vi jobber med betongelementer. Det gjør at vi får bedre utnyttelse av byggeplassen og lavere maskinkostnader, sier han.

– Motiverende

Helse, miljø og sikkerhet er et av de viktigste fokusområdene i Peab. Å bygge med massivtre gir fordeler innen alle disse tre områdene, mener prosjektlederen.

− Det er mindre støy generelt på byggeplassen, og lite støy under montering. Byggeplassen blir renere fordi vi ikke har kapp, støv og betongsøl. I tillegg produserer vi mindre avfall enn i prosjekter der vi jobber med plassbygde vegger. En ryddig og ren byggeplass er viktig for å kunne jobbe sikkert, sier Berg i pressemeldingen.

Berg håper på flere prosjekter i massivtre i tiden som kommer.

− De fleste av oss på byggeplassen synes at det er motiverende at vi i Peab Bjørn Bygg tør å være nyskapende. At vi er først ut i Nord-Norge med et massivtreprosjekt i denne størrelsen, gjør det ekstra spennende, sier han.