Lærling Ulrik Skjelbred nærmest kamera. Til høyre bak er lærling Fredrik Kratzel og elev ved Peabskolan i Sverige, Osman Omer. Foto: Bård Gudim/ Peab− Det føles fint, men også spesielt å være her, med tanke på det som har hendt. Men vi lærer mye, og har det også gøy mens vi er her. Vi har et veldig godt kameratskap, vi som er her sammen, sier elev Dennis Isaksson fra Peabskolan i Stockholm. Foto: Bård Gudim / PeabLærer Mathias Spikare i Peabskolan i Göteborg. Foto: Bård Gudim / PeabJørgen Watne Frydnes, daglig leder på Utøya. Foto: Bård Gudim / PeabFoto: Bård Gudim/ PeabFoto: Bård Gudim/ PeabFoto: Bård Gudim/ PeabFoto: Bård Gudim/ Peab

Peab-ungdom bygger på Utøya

Demokrativerksted og små byggeprosjekter stod på planen da Peabs elever og lærlinger i forrige uke var på sitt årlige besøk på Utøya.

Det skriver Peab i en pressemelding torsdag.

Elleve elever fra Peabskolene i Sverige og to lærlinger fra Peab i Telemark har i mai gjennomført en arbeidsuke med jobbing og innkvartering på Utøya. Her har de gjennomført byggeprosjekter, og de har deltatt på Utøyas demokrativerksted.

− Først og fremst gir det elevene en mulighet til praktisk arbeid med verdispørsmål. De får lære mer om det som skjedde her, om Utøyas historie, og de får kjenne på en glede ved å få muligheten til å være her og hjelpe med gjenoppbyggingen, sier lærer Mathias Spikare ved Peabskolan i Göteborg.

Peab har, ifølge pressemeldingen, hatt et engasjement for Utøya siden etter angrepene 22. juli 2011. Det startet med at Peabs ledelse og medarbeidere valgte å gi årets julegave i 2011 til Utøya, i form av byggeledertjenester i arbeidet med å gjenreise Utøya.

− Siden den gang har vi hatt et tett forhold til Peab, og etter hvert også Peabskolene i Sverige. De har gjort ulike oppgaver her i flere år, blant annet bygget ny scene for konserter på teltplassen og en ny hytte for overnattinger. De har gjort en rekke andre store og små prosjekter, som vi setter stor pris på blir gjort, forteller Jørgen Watne Frydnes, daglig leder på Utøya.

Demokrativerkstedet på Utøya inngår som en del av verdiarbeidet ved Peabskolan, en yrkesfagskole som finnes i tre byer i Sverige.

I år har elevene blant annet bygget blomsterkasser, bocciabaner og et gjerde, heter det i meldingen fra Peab.