Pass opp for høyt vanntrykk

Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Da er du ikke alene. Høyt vanntrykk inne i boligen kan føre til store skader.

- I verste fall kan det oppstå lekkasjer i koblinger som er skjult i vegger og tak, sier rørleggermester Edmund Sjøstrøm i bedriften E. Sjøstrøm AS i Varme & Bad-kjeden.

Du er selv ansvarlig for at vanntrykket i boligen din ikke er for høyt. Alle boliger skal ha montert en reduksjonsventil ved hovedvanninntaket, men det er det mange som ikke har.

Sjøstrøm har sett mange boliger med altfor høyt vanntrykk.

- Det gjelder spesielt eldre boliger, men også i relativt nye hus, er ikke alltid trykket slik det burde være. Noen ganger har det lokale vannverket lagt nye ledninger, med økt vanntrykk som resultat, sier Sjøstrøm.

Følsomme beredere

Ifølge rørleggerkjeden Varme & Bad er varmtvannsberederen særlig følsom for høyt vanntrykk.

- Mange tror at berederen har røket fordi det begynner å dryppe fra den. Årsaken er ofte at sikkerhetsventilen i berederen har løst seg ut på grunn av det høye vanntrykket, sier Sjøstrøm.

Det kan også oppstå problemer når en gammel varmtvannsbereder blir byttet ut med en ny.

- Ofte har ventilen i den gamle berederen tettet seg til i løpet av årene, og så monteres det en ny med resultat at ventilen ryker, sier rørleggeren i Varme & Bad.

Sjekk reduksjonsventilen

VVS-ansvarlig Jan Vegdahl i konsulentselskapet ÅF sier at det er store variasjoner i trykket i vannet som leveres av vannverkene ulike steder i landet.

- Det er billig forsikring å få en rørlegger til å sjekke om at det er montert en reduksjonsventil ved vanninntaket og kontrollere at den fungerer optimalt. Prisen bør ligge på rundt 5000 kroner, sier Vegdahl.

Lange strekk med tynne vannrør kan utsettes for en voldsom belastning ved tilbakeslag når vann brått stenges av.

Mange av rørene som leveres til produkter som selges i Norge, er heller ikke dimensjonert for vanntrykket vi har her i landet.

- Det gjelder ikke minst en del plastrør som leveres med amerikanske kjøleskap med vanndispensere. Det er bare noen få typer av disse kjøleskapene vi monterer, fordi vi frykter at det skal gå galt, sier Sjøstrøm.

For å redusere belastningen er det mulig å kjøpe kraner med trykkstøtsgaranti.