Rundt 60 personer deltok på frokostmøtet om Oslomodellen onsdag.

Oslomodellen tatt i bruk - entreprenørene ønsker dialog om veien videre

Oslo kommunes standard kontraktsvilkår for anskaffelser av varer og tjenester, kalt Oslomodellen, er nå tatt i bruk. Dette vil stille strenge krav til aktørene i byggenæringen som vil ta på seg jobber for den store byggherren, og entreprenørene ønsker nå en dialog for å finne frem til hvordan de nye reglene skal følges i praksis.

Dette er kravene:

* Krav om bruk av fast ansatte (i all hovedsak) i minst 80 prosent stilling.
* Krav om tarifflønn mellom oppdrag i de tilfellene innleid arbeidskraft brukes.
*Krav om faglærte håndverkere (50 prosent av arbeidende timer innen bygg- og anleggsfag skal utføres av fagarbeidere eller personell med dokumentert fagopplæring).
* Krav om at minimum 10 prosent av arbeidende timer utføres av lærlinger i fag med behov for flere lærlinger.
* Krav om kun ett ledd i underentreprenørkjeden, her regnes bruk av innleie som ett ledd.
* Krav om forhåndsgodkjennelse fra Oslo kommune om bruk av underentreprenør og innleie.
* Krav om god norsk for alle nøkkelpersoner i prosjektet.
* Krav om HMS-kort fra dag én og registrering i det elektroniske registreringssystemet HMSREG (SELMA).
* Krav til dokumentert yrkesskadeforsikring.
* Krav om lønns- og arbeidsvilkår på samme eller høyere nivå enn allmenngjorte, landsdekkende eller lokale tariffavtaler.
* Krav om sporbar betaling til arbeiderens bankkonto, og forbud mot kontant betaling.
(Les mer om reglene her)

Onsdag inviterte Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) Oslo avdeling inn til frokostmøte der Oslomodellen ble gjennomgått. Her belyste man ikke minst hvordan disse kravene skal møtes i praksis.

– Oslo kommune ønsker gjennom Oslomodellen å snu en farlig trend med stadig flere useriøse leverandører samt for få søkere til yrkesfag. Vi ønsker at kravene som nå er lansert skal bidra til å sikre et seriøst arbeidsliv, trygge arbeidsforhold, rettferdig konkurranse samt å bekjempe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, uttalte seksjonsleder Gro Bergeius Andersen i Oslo kommune på møtet som samlet rundt 60 entreprenører.

Over 500.000 kroner
De nye kontraktsvilkårene er allerede gjeldende, og omfatter alle standardkontrakter med en verdi på over 500.000 kroner.

Det var 19. mai byrådsleder Raymond Johansen lanserte Oslomodellen, som kommunen har jobbet med over lengre tid. Oslo er en av landets aller største offentlige innkjøpere, og ønsker nå stramme inn grepet på hvem som skal få utføre jobber for kommunen og hvordan jobbene skal gjennomføres.

De nye kravene innebærer blant annet at man i hovedsak skal bruke fast ansatte, tarifflønn mellom oppdrag i de tilfellene innleid arbeidskraft brukes, faglærte håndverkere, minimum 10 prosent av arbeidende timer skal utføres av lærlinger i fag med behov for flere lærlinger, kun ett ledd i underentreprenørkjeden (innleie regnes som ett ledd), gode norskkunnskaper for alle nøkkelpersoner i prosjektet, forhåndsgodkjennelse av underleverandører for å nevne noe. (Se faktaboks for mer informasjon).

Enkelte av disse kravene finnes også hos andre offentlige byggherrer, men Oslomodellen stiller nye og strengere krav innen flere områder.

Ønsker dialog
På møtet ble det tatt opp flere problemstillinger rundt kravenes innhold, og entreprenørene ønsker nå å gå inn samtaler med Oslo kommune rundt hvordan reglene skal tolkes i praksis og hvilke konsekvenser dette kan ha.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Oslo kommune i prosessen rundt innføringen av Oslomodellen. Vi har hatt noen innsigelser, hvor vi også har fått gjennomslag for vårt syn ved flere tilfeller, sa Øystein Seljeflot, advokat i EBA. 

Gro Bergeius Andersen

– Vi fortsetter dialogen sammen med kommunen, og jobber med å lage en veileder så raskt som overhodet mulig, la EBA-advokat Snorre Fuhr til.

Det er liten tvil om at de nye reglene opptar Oslo-entreprenørene. 

Kravene vil føre til relativt store endringer rundt hvordan man utfører kontrakter for kommunen i tiden fremover.

Øystein Seljeflot

Man dro spesielt frem kravet om maks ett ledd underentreprenører (der innleie også regnes som ett ledd), kravet om bruk av fast ansatte, kravet om bruk av ti prosent lærlinger og krav om tarifflønn mellom oppdrag i de tilfeller innleid arbeidskraft brukes.

John Ivar Mejlænder-Larsen

– Det er viktig at vi nå kan gå inn i en dialog med kommunen slik at vi forstår det nye regelverket, og at dette kommer riktig ut. Det er en del helt nye punker i Oslomodellen. Vi ønsker helt klart et regelverk som kan følges, og det var også intensjonen med dette møtet - vi må ha en dialog for gjennomførbarhet, sier John Ivar Mejlænder-Larsen, styreleder i EBA Oslo avdeling.