En mann er dømt for å ha svindlet Nav for nesten ti millioner kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

En mann er dømt for å ha svindlet Nav for nesten ti millioner kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Oslomann dømt for å ha svindlet Nav for ti millioner kroner i koronastøtte

En mann i 30-årene er dømt til fem og et halvt års fengsel for å ha lurt Nav for 9,9 millioner kroner.

Da rettssaken gikk i Oslo tingrett i høst erkjente mannen delvis straffskyld for å ha lurt til seg 9,9 millioner kroner i koronastøtte fra Nav, skriver Avisa Oslo.

Politiet kom på sporet av saken sommeren 2020 da de i et møte med Nav ble varslet om at det forelå «sterke indikatorer» på at ansettelsesforhold i selskaper det ble søkt om koronastøtte for, ikke var reelle.

35-åringen ble pågrepet 22. juli samme år og ble varetektsfengslet. Han ble løslatt i september, før han ble pågrepet i februar i år som følge av ytterligere etterforskning. Han sitter i dag i varetekt i Ullersmo fengsel.

Oslo tingrett mener at mannen utnyttet den tillitsbaserte støtteordningen som ble gitt i forbindelse med koronapandemien, en ordning der myndighetene måtte bygge på opplysningene som søkeren formidlet til Nav.

«For å begå lovbruddet skaffet siktede seg personnummeret til et stort antall personer. Han meldte identiteten inn i arbeidstakerregisteret for deretter å søke om lønnskompensasjon for flere foretak», står det i dommen fra Oslo tingrett.

De dømte dermed mannen til fem og et halvt års fengsel.