Jukset handler i hovedsak om arbeidsgivere som forsøker å omgå arbeidsgiveravgift ved å unnlate å innrapportere egne ansattes lønnsinntekter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo kemnerkontor avdekker juks i 8 av 10 kontroller

Oslo kemnerkontors har høy uttelling de siste fem årene, der deres kontrollører har avdekket lønnsjuks for over 1,5 milliarder kroner, skriver Dagsavisen.

Siden 2014 har kontoret, som er landets største skatteinnkrever, gjennomført 2.171 kontroller. I 8 av 10 kontroller ble det avslørt juks, skriver avisen.

Jukset handler i hovedsak om arbeidsgivere som forsøker å omgå arbeidsgiveravgift ved å unnlate å innrapportere egne ansattes lønnsinntekter. Dette skjer ofte i forbindelse med svart arbeid, i bygg og anlegg, restaurantbransjen, renhold og transport.

Divisjonsdirektør Atle Myklebust i Oslo kemnerkontor tror flere kontroller ville avdekket mer juks, men at kontoret må gjøre avveininger i hvordan de ønsker å bruke sine ressurser.

– Ringvirkningene av avdekkingskontrollene er uansett mye større enn beløpene vi krever innbetalt i etterkant. Det viser seg at mange begynner å innberette ting de tidligere ikke har innberettet, og fortsetter å gjøre det, sier Myklebust.

Onsdag arrangerer Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag konferanse om svart økonomi i Oslo.