Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Opprydding etter Haldenreaktoren tre ganger dyrere enn antatt

Opprydningen etter Haldenreaktoren blir tre ganger dyrere enn antatt. Institutt for energiteknikk (IFE) ber om et krisemøte med Stortinget.

Virksomheten på IFE har et budsjettert underskudd på 81 millioner kroner i 2019. IFE har ikke økonomi til å dekke det, heter det i IFE-brevet sendt til Stortinget, skriver Aftenposten.

– De nye tallene viser at det blir tre ganger dyrere å nedbygge Haldenreaktoren, og det er seks ganger mer avfall fra rivingen av Haldenreaktoren enn det som ble beregnet i statlige utredninger i 2016, sier han.

Lederen i Stortingets næringskomité, Geir Pollestad, (Sp) er overrasket over den situasjonen som beskrives i brevet fra IFE og er innstilt på å møte instituttet. Lederen av Stortingets energi- og miljøkomité Ketil Kjenseth (V) sier at komiteen i likhet med næringskomiteen skal vurdere henvendelsen torsdag.

I juni i fjor besluttet IFE-styret å legge ned virksomheten, noe som markerte en ugjenkallelig slutt for verdens eldste tungtvannsreaktor. Haldenreaktoren har vært i drift siden 1959. I årets statsbudsjett anslår regjeringen at opprydningen vil koste 15 milliarder over flere tiår, og viser til en rapport fra 2016. Regjeringen poengterer imidlertid at det er knyttet betydelig usikkerhet til anslaget.