Slik blir de ni skiferkledde husene i Vannkunsten seende ut når de er klare i 2020. Ill. Leonard Design Architects/Oslo S Utvikling/Vannkunsten

Oppdalskifer for tolv millioner til Bjørvika-boliger

Oppdalsbedriften Palmer Gotheim Skiferbrudd har fått sin største ordre noen gang. Nå skal norsk skifer for tolv millioner kroner kle både fasaden og taket på boligprosjektet Vannkunsten i Bjørvika.

Oslo S Utvikling står bak prosjektet som består av ni hus i tre ulike størrelser, midt mellom Oslofjorden, Operaen og Barcode. De høyeste vil være på åtte etasjer og boligene nærmest vannet får fire til seks etasjer. Totalt 14.000 kvadratmeter skifer går med til å dekke fasadene og takene, som skal stå ferdig i 2019.

Har startet produksjonen
– Dette er den største og mest omfattende bestillingen vi noen gang har fått, og er på størrelse med en årsomsetning for oss, sier Jon Suleng, daglig leder i Palmer Gotheim Skiferbrudd. 

Skiferbruddet har historie helt tilbake til 1958. I 2007 ble de solgt til AF Gruppen, og har i dag 12 ansatte.
De har allerede begynt produksjonen, og oppstart med montering av skiferen skal etter planen starte allerede i mars i år. Steinene leveres som rektangulære plater med naturoverflate og fallende lengde som monteres som en takstein.
– Vi er veldig stolte av å levere skifer til disse boligene. Det ser ut som det blir et prosjekt som virkelig skiller seg ut fra det som meste som blir bygget i Oslo, sier Suleng i en pressemelding.

Inspirert av gårdstun
Det er det danske arkitektkontoret Vandkunsten som har tegnet boligene. De fant inspirasjonen i tradisjonell norsk byggekunst, forteller Vandkunsten-arkitekt Jan Albrechtsen.
– Hele ideen med å bygge disse punkthusene, handler om en inspirasjon fra de gamle norske gårdstunene. Det har vi kombinert med den måten dere nordmenn bygger småhus langs fjorden, for å utnytte plasseringen optimalt med tanke på sol og utsikt, sier Albrechtsen.
Man mener norsk skifer fungerer utrolig godt til å fange lyset og lysets speilinger fra vannet.
– Disse byggene gir rammer og omgivelser som er helt annerledes enn det man ellers ser i Bjørvika. Når man bygger ved kanten av et så storslått sted, så må man bygge noe helt spesielt, sier Albrechtsen.

Skaper variasjon
– Vi har stor respekt for arkitektenes valg av materialer og liker godt tanken om å hente inspirasjon fra tradisjonell, norske byggeskikk. Det er nok ikke så vanlig i slike urbane bygg, sier Karl Jon Sørli, prosjektleder i OSU og prosjektansvarlig for Vannkunsten.
– Vi har allerede testet steinen gjennom året og ser at forskjellige typer vær skaper mye spennende variasjon i den røffe overflaten. Den skinner i sol og blir mørk i regn, og glitrer når frosten nå kommer, sier Sørli.
Leilighetene i Vannkunsten varierer fra 40 til 150 kvadratmeter, og noen av leilighetene ligger over to etasjer. Prisene går fra 4,6 millioner til 24 millioner kroner. De 135 leilighetene i første byggetrinn av Vannkunsten vil være klare til innflytting i 2020.