Olje-is fra Rauer til Verdens Ende

En helikopterbefaring langs Vestfold-kysten søndag avslørte belter med oljeblandet is fra Rauer i nord til Verdens Ende i sør. En radiosender skal nå følge isens bevegelser.

 

Interkommunalt utvalg mot akuttforurensing (IUA) har sammen med Kystverket gransket kysten fra lufta for å finne olje etter det islandske konteinerskipet Godafoss, som havarerte ved Hvaler 17. februar.

– Beltene er brunfarget is og sørpe i varierende bredde. Noe av den oljebefengte isen er frosset fast, mens den i andre områder ligger i iskanten omgitt av sørpe, forteller operasjonsleder Einar Flogeland i IUA.

I tillegg så de noe tynn oljefilm i sjøen ved Tvistein og Svenner, men ingen oljeklumper. Fra helikopteret ble det satt ut en radiobøye i isen sør for Bolærne, slik at man kan følge den oljebefengte isens drivbane.

Mandag skal IUA Vestfold på befaringer i området ved Verdens Ende og Røssesundet for å finne ut om noe av oljen kan tas opp.

– Mange steder kan det brune beltet se ille ut, men det virker som om oljen males opp til mindre partikler av bevegelsene i sjø og is, sier Flogeland.

Rederiet har nå tømt Godafoss' skadde tanker for olje. Kystverket jobber med å etablere en beredskap for å følge havaristen ut av norsk farvann mot Danmark. (©NTB)