Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Økt fare for husbrann i vinter

Norsk brannvernforening frykter flere boligbranner som følge av fyring i vinterkulden.

Det skriver foreningen i en pressemelding denne uken.

– Vi ser det samme hvert år. Når vinteren er på det kaldeste, fyrer vi naturligvis mer. Belastningen på det elektriske anlegget øker, og vi fyrer mer i ovn og peiser. Dette øker risikoen for boligbrann, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Januar og desember er de store brannmånedene i Norge, heter det i pressemeldingen. For å forebygge brann i kuldeperioder med stor belastning på det elektriske anlegget, anbefaler Brannvernforeningen en jevnlig sjekk i sikringsskapet. Om det lukter svidd eller sikringer er så varme at de er ubehagelig å berøre, bør man umiddelbart redusere strømforbruket og kontakte en autorisert installatør, råder de.

– Unngå dessuten bruk av skjøteledninger til elektriske varmekilder som panelovner og vifteovner med høy wattstyrke, sier Søtorp videre i meldingen.

For alle som benytter vedfyring til oppvarming av boligen, er det viktig å forvisse seg om at skorsteiner og ildsteder er i orden. I tvilstilfeller bør man få skorstein og ildsteder sjekket av fagfolk på området, skriver brannvernforeningen.

En vanlig feil i forbindelse med vedfyring er å fylle opp ovn eller ildsted med store mengder ved. Under fyringen holdes trekkventilene mest mulig gjenskrudd. Dette kalles rundfyring, og medfører dannelse av beksot i skorsteinen. Mye beksot kan føre til pipebrann, heter det i pressemeldingen.

– Rådet vårt er å benytte mindre og hyppigere ilegg av ved kombinert med god trekk. Det gir både en renere og mer økonomisk forbrenning, sier Søtorp.

Statistikk fra DSB viser at 39 personer døde i brann i Norge i 2018, og desember toppet den dystre statistikken med åtte branndøde.

Les mer om statistikken på brannvernforeningens nettsider.