Kommunenes sentralforbund innviterer til åpningsmøtet mellom partene i årets lønnsoppgjør i kommunesektoren onsdag. Fra Venste Tonje Leborg (Akademikerne kommune), Odd-Haldgeir Larsen (Fagforbundet), Tor Arne Gangsø (KS), Lizzie Ruud Thorkildsen (YS kommune ) og Steffen Handal (Unio). Foto: Terje Pedersen / NTB

Offentlig ansatte stiller klare krav om høyere reallønn

Lønnsforhandlingene for offentlig sektor er i gang. Streikeviljen er stor, og dersom det ikke blir enighet, kan det bli streik fra slutten av mai.

LO Kommune, Unio, Akademikerne Kommune og YS Kommune overleverte sine lønnskrav til KS onsdag. Selv om offentlige ansatte har gått til streik i et mellomoppgjør siden 1995, er streikeviljen stor i år.

Det skyldes blant annet at mange offentlige ansatte følte seg forbigått i fjor. Da fikk ansatte i offentlige sektor en lønnsøkning på drøyt 1,7 prosent, mens privat sektor endte med en økning på 2,2 prosent i snitt.

– I oppgjøret i fjor sakket offentlig sektor bakut, sammenlignet med privat sektor. Det gapet må tettes, sier nestleder Odd Haldgeir Larsen i LO Kommune.

KS: Bedre forhandlingsrom

LO og NHO har blitt enige om en ramme for oppgjøret på 2,7 prosent, så vidt under anslått prisøkning på 2,8 prosent, noe som betyr en svak reallønnsnedgang.

I fjor ble rammen i frontfaget på 1,7 prosent, noe som påvirket forhandlingene i offentlig sektor.

– Selv om vi fortsatt står midt i en pandemi, er jeg glad for å kunne slå fast at vi har vesentlig bedre forhandlingsrom i år enn i fjorårets oppgjør, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS.

– Rammen fra frontfagsforhandlingene er betydelig høyere, og glidning og overheng i kommunesektoren langt lavere, utdyper han.

Krever reallønnsvekst

YS Kommune krever både at kjøpekraften må sikres og at etterslepet fra industrien i fjor må hentes inn igjen.

– Våre medlemsgrupper er helt avgjørende for at Velferds-Norge skal fungere. I år må det vises også i lønnsoppgjøret, sier leder for YS Kommune, Lizzie Ruud Thorkildsen.

Akademikerne og Unio er tydelige på at de forventer reallønnsvekst. Begge er misfornøyd med fjorårets forskjeller mellom privat og offentlig sektor.

– Dette lønnsoppgjøret må være mer enn et vanlig mellomoppgjør. Det må være starten på noe nytt som kan bidra til å løse et samfunnsproblem, sier Unios forhandlingsleder Steffen Handal.

Frist til mai

Oslo kommune, som har sitt eget oppgjør, starter forhandlingene fredag. Oppgjøret i staten kommer i gang mandag.

Alle har frist til midnatt natt til 1. mai med å komme i mål. Blir de ikke enige, går forhandlingene videre til mekling 25. og 26. mai. Om også den mislykkes, kan det bli streik fra slutten av mai.