FORBEREDT. Konsernsjef Daniel K. Siraj i OBOS vil være forberedt på hva delingsøkonomien kan føre til av endringer i byggenæringen. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

OBOS tror delingsøkonomien vil innta byggenæringen

– Hvis vi ikke tror dette vil påvirke byggenæringen, er vi naive, sier konsernsjef Daniel K. Siraj i OBOS.

Delingsøkonomi

Delingsøkonomien kjennetegnes av bedrifter som ikke eier noe selv, men som via koordineringsplattform som gjør tilgjengelige ressurser ledig. Taxi-tjenesten Uber og overnattingstilbud Airbnb.com er eksempler på selskap som utfordrer etablerte næringer gjennom enkle mobilapplikasjoner.


Deling og distribusjon av både varer og tjenester har bredt om seg i rekordtempo i internettets tidsalder.

Musikktjenesten Spotify, Taxi-tjenesten Uber og overnattingstilbudet Airbnb.com er bare tre av mange digitale aktører som er i ferd med å ryste store næringer og selskaper i grunnvollene.

Bruker millioner på IT

Nå gjør OBOS det de kan for å være forberedt på hva som kan komme i byggenæringen.

– Vi jobber med å finne vår plass i dette landskapet, for vi tror delingsøkonomien vil komme til vår næring også. Vi vet ikke hvordan det vil slå ut eller hvordan det vil påvirke oss, men det er skummelt å bli hektet av. Derfor vil vi posisjonere oss og investere i kloke hoder, sier Daniel K. Siraj til Byggeindustrien.

Allerede i dag bruker OBOS 20 millioner kroner i året på IT-investeringer og produktfornyelser.

- Men for å møte kundene våre, som allerede er på full fart inn i det digitale, må vi øke innsatsen ytterligere i årene fremover, sier Siraj.

Vil påvirke mange
OBOS-sjefen har likevel ikke lyst til å bli veldig konkret på hvilke prosjekter Nordens største boligbygger jobber med. Likevel åpner han seg litt om hva han tror kan være i vente.

– Vi må ikke tro at, bare fordi vi bygger firkantede kasser med bestandigheter og materialer, så vil det som skjer i andre næringer ikke ramme oss.

– Jeg tror blant annet det vil ramme leietakerne våre. Det er ikke sikkert det å sitte med et kontorbygg med 60.000 kvadratmeter er like lurt om 20 år. Det er ikke sikkert folk jobber på samme måte som i dag, sier Daniel K. Siraj.

Han tror endringene vil påvirke eiendomsforvaltere, eiendomsmeglerne og kanskje også arkitektene.
– Hva skjer den dagen vi begynner å dele tegninger med hverandre? Det er disse spørsmålene vi må finne ut av, sier Siraj.

NHH-professor: - Fremoverlent av OBOS

Tor W. Andreassen ved NHH.

Professor ved Norges handelshøyskole i Bergen, Tor W. Andreassen, roser OBOS og konsernsjef Daniel K. Siraj for å være fremoverlent i møtet med ny teknologi.

– Han er den første konsernsjefen jeg har hørt om som møter dette med å se på mulighetene. De andre springer til myndighetene og ber om beskyttelse. Det er både nytenkende og riktig av OBOS, sier Andreassen til Byggeindustrien.

Tror Siraj får rett
Han tror Siraj har helt rett når han spår en endring i hvordan kontorlandskapene ser ut på norske arbeidsplasser 20 år frem i tid.

– Behovet for kontorarealer vil fortsatt være der, men de vil endres. Vi vil se at stadig flere arbeidstakere blir selvstendige næringsdrivende – enten av fri vilje eller at de tvinges ut i det. Bedriftene kommer til å ha flere på «tappekran», altså at de knytter til seg kompetanse som ikke er fast ansatt. Dermed trenger de heller ikke disse 60.000 kvadratmeters kolossene som de hadde tidligere, sier Andreassen.

– I tillegg kan det godt hende at boligmarkedet ser annerledes ut noen år frem i tid, og at folk i større grad ønsker å leie fremfor å eie, legger Andreassen til.

- Fornuftig

Espen Andersen ved BI.

Også førsteamanuensis Espen Andersen ved Institutt for strategi og logistikk på BI, synes det er fornuftig av OBOS å sette av midler til å forske på muligheter innen delingsøkonomien.

– De er jo der for så vidt allerede i dag. Et borettslag er jo en form for delingsøkonomi, bare at transaksjonene tar litt lenger tid. Men jeg tror det er lurt av OBOS å investere i dette, det er altfor få bedrifter som gjør det i dag, sier Espen Andersen til Byggeindustrien.

I den siste papirutgaven (nr 18), har Byggeindustrien stort fokus på digitalisering i byggenæringen.