Illustrasjonsfoto: Jiri Havran

Illustrasjonsfoto: Jiri Havran

OBOS-prisene ned 2,4 prosent: - Svakere enn ventet

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 2,4 prosent fra juli til august, en måned hvor prisene vanligvis stiger.

– Dette var overraskende og svakere enn ventet, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en melding fra selskapet.

Prisfallet den siste måneden kommer etter sterk oppgang i juli. Det ble da solgt en høy andel små leiligheter med høyere kvadratmeterpris enn større boliger, dette bidro til å dra prisene opp.

– I august var andelen mindre boliger lavere, det kan forklare noe av prisfallet, skriver OBOS og Monsvold understreker at endringen fra juli til august bør tolkes med forsiktighet fordi det ble omsatt relativt få boliger i juli.

– Sommeren sett under ett viser en ganske flat utvikling med en prisoppgang på 0,6 prosent.

De tolv siste månedene har prisene i hovedstaden steget åtte prosent. Så langt i år er oppgangen 6,8 prosent.

På landsbasis falt OBOS-prisene 0,7 prosent i august, mens de er 9,3 prosent opp de tolv siste månedene.

– Etterspørselen etter OBOS-boliger holdt seg høy også i august, og omsetningen var nesten like høy som rekordnivået fra august i fjor. Det ble omsatt flere boliger i august i år enn snittet de siste fem årene, skriver selskapet.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Kvadratmeterprisen var i august 74.200 kroner i Oslo-området og på landsbasis 65.209 kroner.

OBOS peker på a alt tyder på at Norges Bank vil sette opp renten i september, og det er stor sannsynlighet for at det kommer et nytt rentehopp i desember, og ytterligere et par neste år hvis den gode utviklingen i norsk økonomi fortsetter.

– Vi tror derfor prisene kan falle noe utover høsten. Det er også normalt sesongmønster. Neste år venter vi moderat prisvekst. Lavere arbeidsledighet og utsikter til noe høyere lønnsvekst, kan motvirke noe av prisfallet som følger av økte rente. God aktivitet og høy etterspørsel tyder også på at det går mot en myk landing i boligmarkedet. Tilbudet av bruktboliger synes å være på et ganske normalt nivå. Bruktboligmarkedet virker i det store og hele å være i god balanse, sier Sissel Monsvold.

OBOS opplever at etterspørselen etter nye leiligheter er stor.

Daglig leder Hans Anders Skjølberg i OBOS Eiendomsmeglere sier det var ventet en flat prisutvikling i august.

– Nedgangen i august var større enn vi forventet. Måneden startet litt tregt, men avsluttet sterkt. Vi ser positivt på høsten og forventer et godt marked med svakt fallende priser mot slutten av året.