Nytt museum til 42 millioner har stått tomt i fem år

I 2009 sto Østsamisk Museum ferdig, men konkurs, vannlekkasjer og trøblete klimaanlegg har skapt store problemer for Statsbygg.

– Mareritt er kanskje ikke riktig ord, men vi skulle gjerne ha overlevert bygget raskere uten feil, sier avdelingsdirektør Geir Jensen i Statsbygg til VG.

Allerede i 2007 la daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen ned grunnsteinen i byggeprosjektet som tok to år.

I 2009 sto bygget ferdig, men i 2010 – da to ansatte begynte å jobbe – ble det oppdaget en rekke feil og mangler.

Samme år gikk hovedentreprenøren konkurs, og Statsbygg mistet dermed en part å rette reklamasjoner til. Ifølge VG måtte byggherren da for egen regning hente inn entreprenør for å utbedre feilene.

Lekkasje
Men problemene stoppet ikke der. I fjor ble det oppdaget en omfattende lekkasje i glasskuppelen i huset.

I utgangspunktet var det bevilget 42 millioner kroner til bygget som skal etter planen skal bidra til styrking av den skoltesamiske kulturen. På spørsmål fra VG om hvor mye bygget faktisk har kostet, svarer Statsbygg slik:

– Det har vi ikke full oversikt over siden kostnadene til å utbedre befuktningsanlegget ikke er kjent, men det er snakk om flere millioner, bekrefter Jensen overfor VG.

Allerede i 2010 var skoltsamene utålmodige etter å ta bygget i bruk. Den gangen var det NRK som omtalte saken.

– Vi er selv ikke fornøyd med at det oppstår slike situasjoner som gjør at vi bruker lengre tid enn planlagt på fedigstilling av bygget, men vi kan ikke gi opp før alt er på plass. Vi vil jo at dette museet skal opp å stå, slik vi har planlagt, sa kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh til NRK for fire år siden.

Høsten 2014 er det fortsatt høyst usikkert når dørene kan åpnes.

Bygget har et bruttoareal på 710 kvadratmeter, og innholder utstillingsarealer, kultur- og forsamlingsarealer, verkstedarealer og administrasjonsarealer. Museumstomta ligger ved Neiden i Sør-Varanger kommune.