Nygård Handelshus

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson
Backelogo

Backelogo

FokusRådgivning

FokusRådgivning

wsplogo

wsplogo

KnutBjerke

KnutBjerke

For Løvenskiold Eiendom AS har Backe Østfold AS satt opp et nytt næringsbygg på Vinterbro, der største leietaker er Maxbo.

Fakta

Sted: Vinterbro i Ås kommune

Prosjekttype: Næringsbygg

Byggherre: Løvenskiold Eiendom

Totalentreprise: Backe Østfold

Kontraktsum eks. mva.: 120 millioner kroner

BTA: 12.934 kvadratmeter

Byggherreombud: Fokus Rådgivning

Arkitekt: Astrup og Hellern

Landskapsarkitekt: In Situ

Rådgivere: RIB: Bright, ProConsult l RIBr: Fokus rådgivning l RIG, RIByfy, RIA: Multiconsult l RIE: COWI l RIV: Structor l KU: WSP Norge

Underentreprenører og leverandører: Rør: Rørcompaniet l Ventilasjon: Østfold Enøk & Ventilasjon l Elektro: Storm Elektro l Automasjon: Nordomatic l Heis: Schindler l Løfteplattform: Cibes Lift Norge l Stikning: Solli og Hoff l Grunnentreprise: Knut Bjerke l Gulvstøp: Tiller Vimek l Betongelementer: Spenncon l Stålarbeider: Hansen Sveis & Montering l Mur og flis: Lars Aarum l Branngardin: Velux Commercial Bramo l Stål og tredører: Daloc l Porter: ASSA Abloy Entrance systems l Lås og beslag: Bravida l Taktekker: Paul Messa l Radonsikring: Radonmannen l Glass/alu: Langsholt Glasservice l Fasade og plater: Borg Bygg l Solskjerming: HD Solskjerming l Malerarbeider: EP Bygg og maler l Sparkling og gulvbelegg: Cerwonol Norge l Brannisolering og branntetting: Byggimpuls l Gjerder og porter: Røa Gjerdefabrikk  lArmering: Sjur Dahl l Betongsliping: Betongforsegling l Systemvegger og himlinger: Moelven Modus

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien.

I desember 2020 startet Backe Østfold med det fysiske byggearbeidet, og etter bare 13 måneders arbeid ble bygget nylig overlevert byggherren.

– Det har vært noen leveringsutfordringer og treghet med leveranse av enkelte komponenter som følge av Covid 19-situasjonen. Men stort sett har vi vært heldig med de underentreprenørene vi har kontrahert, og de fleste har vært Østfold-entreprenører, sier prosjektleder Espen Rande i Backe Østfold til Byggeindustrien.

Forbelastet grunn

Bygget er fundamentert på byggegrunn som har blitt forbelastet med sprengstein. Det har bæresystem av stål og sandwichelementer på fasader. Etasjeskillene har hulldekker, og gulvet har vedlikeholdsfritt slipt betong. Kontorer og garderober har gulvbelegg.

– Rent byggeteknisk har den største utfordringen vært beregning og dimensjonering av sprinkelanlegg. Vi har klart oss med en trykkøkningspumpe som skal levere nok vannmengde og riktig trykk til bygget ved utløst alarm, sier Rande.

Fasaden har foruten sandwichelementene innslag av malmfuru for at bygget skal fremstå litt mer estetisk enn et vanlig sandwichbygg.

– Bygget er sertifisert etter BREEAM Nor, sertifiseringsnivå Very Good, sier Rande.

Energibrønner

Prosjektsjef Pål Erik Moen-Hansen i Løvenskiold Eiendom, sier at det har vært viktig å finne en ny lokasjon i Ås kommune, der man kunne etablere et nytt, stort og moderne varehus.

– Vi er veldig fornøyd med resultatet. Noe av utfordringen har vært høydeforskjell og utforming av tomta, men resultatet har blitt et mer dynamisk bygg enn en ren byggboks, og med tilgang fra to plan. Det er ikke endelig avklart hvem som skal inn som leietakere i lokalene på plan 2 i de to adskilte lokalene. Vi håper på en avklaring i løpet av våren, sier Moen-Hansen, som tilføyer at prosjektet har hatt stort miljøfokus.

– Dette er et BREEAM-prosjekt som foreløpig har fått sitt design-sertifikat, før det får sitt BREEAM-sertifikat for bygget når de siste utleielokalene er ferdige. Dette er det andre bygget vi bygger for Maxbo, hvor varme- og kjøleenergi kommer fra energibrønner. På Nygård er det ti slike brønner som forsyner bygget. I tillegg bygges det for energimerke A. Det er også utstrakt bruk av malmfuru, som spilekledning på hovedfasaden og rundt kaldtlageret. Malmfuru er naturlig impregnert, og gir også et pent uttrykk på disse store fasadene, sier Moen-Hansen, som legger til at de er godt fornøyd med samarbeidet med Backe Østfold og de andre entreprenørene i prosjektet.

– I samsvar med eksisterende bebyggelse

Daglig leder og partner i arkitektfirmaet Astrup og Hellern, Lars Henrik Gaarder, skriver i en e-post til Byggeindustrien blant annet at anleggets utforming er utarbeidet som en helhet med resten av Nygård næringspark, og at prinsippene fra arbeidet med reguleringsplanen og utformingen av eksisterende bygningsmasse er videreført i utformingen av prosjektet.

– En viktig forutsetning som har blitt særlig vektlagt har vært HMS/SHA, funksjonskrav, utforming og planløsning utomhus og innvendig i bygget, kjøremønster og trafikk, utforming av utearealer inkludert overvannshåndtering og utforming av bygg og utomhusanlegg mot dagens fremtidige naboer. Eiendommens skrående terreng, med fall på cirka 12,5 meter fra sør mot nord, og tomtens utforming med byggelinjer, har vært styrende for utforming av anlegget. Det ble jobbet mye med byggets og uteområdets utforming for å skape et attraktivt handelsbygg som var tilpasset eiendommen. Resultatet ble et bygg hvor volumet forholder seg til eksisterende veier og eiendomsgrenser. Med funksjonelle og publikumsvennlige plasser ved hovedinngangene på 1.etasje og 2.etasje. Og et formspråk og proporsjoner som er i samsvar med eksisterende bebyggelse på Nygård næringspark, skriver Gaarder.

Malmfuru

Når det gjelder valg av materialer i fasaden, beskriver arkitekten dette slik:

– Hovedmaterialet på yttervegger er stålsandwichelementer i dempet grå farge og kledning i malmfuru. Bruken av tre som fasademateriale speiler virksomheten og røttene til Maxbo som en byggevareforretning, og historien til Løvenskiold som har røtter fra skogen og trevarer. Trekledningen blir og brukt som en visuell skjerm for utelagret.

De forskjellige forretningene er som egne enheter i bygning, med egne hovedinnganger. Ifølge Gaarder er det lagt stor vekt på gode uteområder og grøntarealer, blant annet med en funksjonell amfitrapp som binder sammen uteområdene på de to forskjellige etasjene.

– Til anlegget er det to adkomster for biler og varelevering, samt egen adkomst for gående med fortau og gangfelt. Dette sikrer en effektiv og trafikksikker løsning av trafikken på området, skriver Gaarder.


Flere prosjekter