Ingrid Dahl Hovland

– Nye Veier har spart en halv milliard

Kostnadene for utbygging av motorveien mellom Arendal og Tvedestrand er redusert med en halv milliard kroner, ifølge statens veiselskap Nye Veier.

Torsdag tildelte selskapet sin første store kontrakt til norske AF-Gruppen, som skal bygge den 23 kilometer lange firefelts motorveien på Sørlandet. Prisen inkludert moms blir i underkant av fire milliarder, klart mindre enn tidligere anslag, skriver Dagens Næringsliv.

Selskapets kontrakt med staten om denne veiutbyggingen var på 5,5 milliarder kroner inkludert moms og administrative kostnader, ifølge administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier.

– Det ligger totalt sett omtrent en halv milliard i besparelse sammenlignet med vår kontrakt med staten. Årsaken til dette ligger i stor grad i den kontraktsformen vi har brukt der vi har involvert entreprenørene svært tidlig i prosessen og fått optimalisert de tekniske løsningene, sier Hovland.

Tidligere har det blitt rettet kritikk mot at det tyske Hochtief-konsernet har vært med i konkurransen om å få kontrakten. Flere datterselskaper av konsernet er under etterforskning for korrupsjon i Australia og India og er også bøtelagt for ulovlig prissamarbeid i Sør-Afrika.

Hovland opplyser at Hochtief falt ut av konkurransen for cirka fem uker siden, både på grunn av pris og andre kriterier.