Det nye flaggskipet Cat 395 er ifølge Pon Eqipment forventet til Norge i april. Foto: Caterpillar.

Nye tungvektsgravere fra Caterpillar

Caterpillar utvider Next Generation-serien med gravemaskinmodellene Cat 352, Cat 374 og Cat 395.

De nye modellene har følge Pon Equipment en maskinvekt på henholdsvis 57,5, 77,5 og 98 tonn, og erstatter modellene Cat 352F, 374F og 390F. Marius Halnes, produktsjef gravemaskiner i Pon Equipment, opplyser til Byggeindustrien at den nye 352-modellen allerede er på plass i Norge, mens Cat 374 er tilgjengelig fra cirka juni. Cat 395 er forventet til landet i april, ifølge Halnes.

Ifølge Caterpillar kombinerer de nye maskinene økt kraft og styrke med smarte teknologiløsninger, klasseledende ergonomi, lave vedlikeholdskostnader og høy drivstoffeffektivitet.

De nye tungvekterne fra Caterpillar er ifølge maskinprodusenten utviklet i nært samarbeid med kunder og forhandlere over hele verden. Caterpillar legger vekt på at de nye modellene tar et stort steg fremover når det kommer til både lavere vedlikeholdskostnader, produktivitet, kraft, drivstoffeffektivitet og lavere utslippsnivåer.

Caterpillar trekker for eksempel frem at den nye Cat 352 er opptil 45 prosent mer effektiv enn F-modellen. Drivstoffeffektiviteten er forbedret med opptil 10 prosent for alle maskiner, og for Cat 374 og Cat 395 er vedlikeholdskostnadene redusert med opptil 20 prosent, opplyser Caterpillar.

Cat 352, Cat 374 og Cat 395 er utstyrt med Caterpillar-motorene C13, C15 og C18. Den største motoren gir en effekt på 405 kW (543 hestekrefter). Motorene oppfyller naturligvis gjeldende utslippskrav for steg 5.

En ny, romslig og lydisolert hytte trekkes frem som en viktig nyhet ved de nye gravemaskinmodellene. Enkel tilgang til førerhuset, et nytt og komfortabelt førersete, 10-tommers berøringsskjerm, uttak for mobiltelefonlading, nøkkelløs start og programmerbare joystick-knapper, er noe av det Caterpillar trekker frem.

Ifølge maskinprodusenten har hytta store glassflater som sikrer god sikt for fører, og der føreren ikke ser selv finnes det kameraer. Et bakmontert kamera er standard, og det er mulig å velge mellom flere kameraløsninger inklusive 360-gradersvisning med fugleperspektivfunksjon.