– Målet vårt er å gi innbyggerne i Oslo-regionen best og mest mulig kollektivtrafikk for pengene. Et nytt signalsystem for T-banen vil bidra til nettopp det, sier sporveissjef Cato Hellesjø.

Nye milliarder til T-banen skal gi flere avganger

Bystyret i Oslo bevilger 5,4 milliarder kroner til nytt signalsystem for T-banen.

Det nye signalsystemet legger til rette flere og enda mer presise avganger. Sporveien, som driver T-banen, starter nå arbeidet med å anskaffe signalsystemet. Tilsvarende system er i drift i flere andre storbyer, blant annet i København og New York, skriver Sporveien i en pressemelding.

Det nye signalsystemet har en kostnadsramme på 5,4 milliarder kroner. Bystyret i Oslo fattet et enstemmig vedtak i bystyremøtet onsdag 4. september. Et nytt signalsystem gjør det mulig å styre hele operasjonen av T-banen på en ny, mer driftssikker og effektiv måte enn med dagens system.

Satser stort på T-banen
Med Fornebubanen, ny sentrumstunell og nytt signalsystem gjennomfører Oslo kommune den største fornyelsen av T-banen noensinne.
– Nytt signalsystem har det blitt snakket om helt siden jeg var samferdselsbyråd i Oslo tidlig på 90-tallet. Nå har vi endelig fått det på plass. Dette er jo «hjernen» til t-banen, som så mange er avhengig av i hverdagen. Jeg er glad vi har fått med bystyret på å sikre at denne hjernen vil fungere i mange år fremover, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Kollektivtrafikken i Oslo, og spesielt T-banen er en stor suksess. Byen vokser og flere tar smarte og kollektivgrønne valg. Bare i fjor reiste 122 millioner med T-banen. Med et nytt signalsystem kan Sporveien øke kapasiteten ytterligere, slik at enda flere får reise enda oftere med t-banen. En T-bane i verdensklasse blir enda bedre, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Det nye signalsystemet er en forutsetning for fortsatt vekst for T-banen
Sporveien har gjort en grundig jobb for å analysere og definere rammene for det nye signalsystemet for T-banen. Nå ser sporveissjef Cato Hellesjø fram til å starte anskaffelsen.
– Målet vårt er å gi innbyggerne i Oslo-regionen best og mest mulig kollektivtrafikk for pengene. Et nytt signalsystem vil bidra til nettopp det. Deler av dagens signalsystem baserer seg på teknologi fra 1960-tallet som er krevende å vedlikeholde. Vi er dessuten helt avhengige av å ha en t-bane med stor kapasitet til å håndtere trafikkveksten vi ser kommer i årene framover. Et nytt signalsystem er en forutsetning for Fornebubanen og den nye sentrumstunellen, og for at T-banen fortsatt skal være ryggraden i kollektivtrafikken i Oslo, sier Cato Hellesjø.