Nye Kilen Brygge

Nye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienNye Kilen Brygge i Sandefjord, 8.6.2020 Foto: Trond Joelson, Byggeindustrien

I løpet av høsten står de alle de sju siste byggene i Sandefjords største havneutbygging ferdig. Boligkjøperne langs Kamfjordkilen får ikke bare sjønære leiligheter. De får også tilgang til en rekke påkostede fellesarealer og fasiliteter, der en servicevert bistår med å administrere tilleggstjenester ut i fra den enkeltes behov og ønsker.

Fakta

Sted: Sandefjord

Prosjekttype: Boligblokker

Bruksareal med kjeller: 17.600 kvadratmeter

Byggherre: Kilen Utbygging 2 AS (AF Eiendom / Miliarium Bolig)

Totalentreprenør: Strøm Gundersen Vestfold

Kontraktsum inkl. mva.: 485 millioner kroner

Arkitekt: Arcasa Arkitekter

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIVA og oppmålingsteknikk: Ingeniørservice l RIByFy og RIBR: AFRY l RIAKU: Norconsult l RIG: Grunnteknikk l RIE og utførende: PEC Elektro Sandefjord l RI rør og utførende: Larvik Rørhandel l RIV og utførende trinn 1: GK Inneklima l RIV og utførende trinn 2: Linnerud

Underentreprenører og leverandører: Stillas: B&B Stillas l Grunnarbeid: FON Anlegg l Peling og spunt: Seabrokers Fundamentering l Plasstøpt betong: Stokke Bygg l Prefab betong: Contiga l Stålkonstruksjoner: Uni Stål l Branntetting trinn 1: Firesafe l Brannisolering trinn 2: Albanor l Tømrer: Vestviken Betong & Tre l Mur og puss: Tveiten & Riis l Rekkverk: Vestfold Bygg og Rekkverk l Ståltrapper: GBS Produkter l Blikkenslager og taktekking: Buskerud Blikk l Alufasader: Umbra Produkter l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Solskjerming: Celsius l Porter: Portservice Øst l Flisarbeider: Stryken & Gudbrandsen l Gulvsparkling: Vestfold Gulvavretting l Maler: Malermester Buer Drammen l Systemhimling: Modulvegger l Bodvegger: Troax Nordic l Kjøkken og byggevarer: Optimera l Lås og beslag: Sikkerhetskompaniet l Dører: EasyDoor l Heis: Schindler l Kjerneboring og betongsaging: JH Byggeteknikk l Riggarbeider: Onsite Services l Utomhus: Håkonsen og Sukke Landskap

Nye Kilen Brygge er tegnet av Arcasa arkitekter for utbyggerne AF Eiendom AS og Miliarium Bolig AS, og er bygget som en samspillsentreprise av Strøm Gundersen Vestfold AS. På sett og vis er det en fortsettelse av de første trinnene, Kilen Brygge som sto ferdig i 2008, og høyhuset Kilen Panorama fra 2012.

Kilen Brygge består av to pirer som strekker seg fra land og 100 meter ut i vannet. Nye Kilen Brygge fortsetter utbyggingen mot øst, men med et annet planmessig grep. De sju byggene ligger i vifteform, der to av de høyeste ender på påler ut mot fjorden i sør.

Vifteform ut i fjorden

− Hovedgrepet er tre bygg som danner rygg mot Kilengata, delvis på grunn av støysituasjonen der. Disse har tegl som hovedmateriale i fasaden. Et fjerde bygg skulle ha samme mørke teglfasade, men dette ble endret til en lysere tegl for å få mer lys inn i gårdsrommet. Tre av byggene ligger som fingre ut mot fjorden, og skulle ha et lettere uttrykk. To av dem står på søyler for å kunne ha en mulighet til å ha en havnepromenade under dem, sier Ragnhild A. Jordtveit, tidligere ansatt i Arcasa Arkitekter.

− Det var et viktig premiss at leilighetene skulle ha best mulig solforhold og så mye fjordutsikt som mulig, forklarer Jordtveit og viser til siktlinjene mellom byggene i det første trinnhet, men også innbyrdes i de sju byggene i dette trinnet.

Jordtveit forteller at det ble lagt en del ressurser i å løse de daglige atkomstmulighetene på tomta. På den påkostede havnepromenaden langs sjøen, måtte det også legges til rette for at nødetater og renovasjonsbiler kunne komme inn på fremsiden av byggene.

– Vi måtte overholde kravene til vendehammer for renovasjonsbiler, samtidig som det skulle være en innbydende promenade å ferdes på, sier hun.

AF Gruppen kjøpte dette området så langt tilbake som i 1998, og begynte utviklingen av Nye Kilen Brygge i 2014. På den åtte mål store tomta er det altså sju bygg, over ett parkeringsplan. Basert på grunnforholdene for Kilen Brygge, visste utbyggerne smertelig godt hva som ventet dem.

Unngikk store grunnarbeider

− Hele Kilenområdet var en søppelplass i tidlige tider. Vi valgte her å ikke grave oss ned, for å unngå de utfordringene vi hadde med grunnarbeidene for p-kjellerne i det første trinnet, forteller Marius Leiddal, eiendomsutvikler i AF Eiendom og daglig leder Kilen Utbygging 2 AS.

− Det var en stor fordel å kunne løfte byggene opp og unngå å grave i det våte laget. Høyvannet kommer gjerne vår og seinvinter. Tiden for oppstart var kritisk for oss, men vi kom i gang rundt påsketider, da det verste var over. Da kunne vi grave og støpe fundamenter ned til kote 0 i løpet av sommeren, sier prosjektleder i Strøm Gundersen Vestfold, Rudi Trogstad.

Høyden på kjellerplanet ligger på kote 1,5, like høyt som Kilengaten utenfor, som kan ligge under vann når det er flom. Fundamenteringen består av 5.500 meter med stålkjernepeler, satt ned til mellom 12 og 20 meter. Konstruksjonen består av plasstøpt betong i kjeller, stål, hulldekker og plasstøpte vegger i kombinasjon med prefabrikkerte betongvegger.

Vannlinjen gikk tidligere noen meter lenger inn. For å utvide for havnepromenaden som går under to av byggene, ble det fylt på om lag 1.400 kubikkmeter masse. Promenaden eies av sameiet, men vil driftes av kommunen.

Nye Kilen Brygge er bygget etter TEK10, og er tilkoblet fjernvarme, som også ble brukt som byggoppvarming i byggeperioden. De 134 leilighetene varierer i størrelse fra ett roms på cirka 30 kvadratmeter til sammenslåtte leiligheter på 230 kvadratmeter. I skrivende stund er det kun én usolgt leilighet igjen.

Salget gikk unna

− Salget for den første utbyggingen gikk forholdsvis tregt, mens Kilen Panorama solgte bra. Vi har to kontrakter med Strøm Gundersen Vestfold, ett for hvert av disse to siste byggetrinnene, sier Leiddal. − Men det har vært et fantastisk bra salg, og vi kunne sette i gang det andre byggetrinnet svært tidlig. Det betyr at vi kommer til å ferdigstille også de to siste byggene av i alt sju, i løpet av oktober. Det er faktisk to år før vi først antok, forteller han.

− Det gode salget medførte at vi måtte komprimere driften vesentlig. En periode hadde vi drift på alle sju byggene samtidig; fra komplettering i vest til innredningsarbeider i byggene mot sjøen og råbygg på de to siste. På topp hadde vi 140 håndverkere i gang, og var da Sandefjords største byggeplass, bekrefter Trogstad.

Strøm Gundersen Vestfold overleverte de første byggene i februar i år, de neste i mai, mens de to siste blir ferdige i løpet av høsten.

Leiddal påpeker at prosjektet har vært en salgs- og gjennomføringssuksess. Det ligger et Premium-konsept til grunn som inkluderer ekstra kvaliteter og tilgang for alle beboere til attraktive fellesarealer.

Fasiliteter og tjenester

Beboerne har anledning til å disponere to gjesteleiligheter, selskapslokale med kjøkken, lounge med peis og TV og et fullt utstyrt treningsrom med egen garderobe. Det finnes egen oppbevaring for de som måtte disponere kajakk, det er gjestebrygge for besøkende som måtte ankomme sjøveien. I tillegg til egne terrasser og solbenker i uteområdene, er det også to felles takterrasser. Sameiet disponerer også sin egen el-bil.

− I tillegg har vi ansatt en servicevert i en 50 prosent stilling, som kan videreformidle hjelp og assistanse. Det er et basic-abonnement, der det er muligheter til å bygge på og få tilleggstjenester etter eget ønske. Dette er vårt pilotprosjekt som vi ønsker å høste erfaringer av. Men vi ser allerede nå at fellesfunksjonene og tilbudene fra serviceverten er svært populære, slår Leiddal fast.

− Det har vært et veldig godt samarbeid mellom utbygger og entreprenør. Vi har hatt åpen bok, der vi på forhånd har vært enige om alle tillegg og bestillinger, og deler besparelser eller utgifter. Det har gitt større forutsigbarhet og trygghet for begge parter, understreker Leiddal.

Trogstad ønsker også nevne sine samarbeidspartnere, som ofte er benyttede forbindelser fra tidligere prosjekter, og som Strøm Gundersen Vestfold gjerne inngår nye kontrakter med. – Vi har ingen egenproduksjon, men dyrker det samarbeidspartnerne er gode på. Derfor ønsker vi ofte å ta dem med tidlig i planleggingen av nye prosjekter, avslutter Trogstad.