BATTERIKLIPP: Bosch lanserer fremtidens parkmaskiner, med batteridrift fremfor bensin. (Foto: Produsenten)

Nye batteri-gressklippere fra Bosch

Det er ikke bare småredskaper som kommer med batteridrift. Også gressklippere og parkmaskiner for proffene leveres nå med helt ny batteriteknologi.

Hagearbeidet blir både billigere, bedre for miljøet og mer støyvennlig med nye profesjonelle akku-parkmaskiner med samme yteevne som bensindrevne maskiner, heter det i en pressemelding fra Bosch.

Et typisk problem med bensindrevne parkmaskiner er at motoren krever mye service. Maskinene er dessuten dyre i drift og bruker mye energi. Dette har Bosch funnet løsningen på med sine kullfrie EC-motorer som er vedlikeholdsfrie og mer energieffektive. Det 36 volts 6,0 Ah LI-batterisystemet sørger for maksimal kapasitet og utholdenhet.

–Vi spurte våre kunder hvordan de så for seg den ideelle gressklipperen, og svaret var klart: ’Som bensindrevne maskiner, men med mindre støy’. Det var en utfordring i tråd med vår innovative tilnærming, sier Hans Feuk, brand manager hos Bosch i Norden.

Halvert støynivå
–Med Bosch’ nye batterisystem har vi utviklet parkmaskiner som klipper med samme kapasitet som bensindrevne maskiner, mens støynivået er halvert. Det er bra for miljøet og gir i tillegg store økonomiske fordeler siden driftsomkostningene reduseres rundt åtte ganger sammenlignet med bruken av vanlig bensin. I forhold til bruken av miljøbensin er driftsomkostningene rundt 24 ganger lavere. Det er klart at vi som et ansvarlig og innovativt selskap har en spesiell interesse for å utvikle nye og bærekraftige produkter. De nye parkmaskinene er en stor miljøgevinst samtidig som kunden sparer penger, sier Feuk.

Vanntett batteri
Batteriet er vanntett og kan brukes i all slags vær. Lydnivået er betydelig lavere enn tilsvarende bensindrevne maskiner. Eksempelvis genererer den profesjonelle gressklipperen Bosch GRA 53 kun 92 dB, som er halvparten så mye oppfattet lydtrykk i forhold til tilsvarende bensinklippere. Maskinene passer derfor perfekt til arbeid i støysensitive områder. Maskinene trenger ikke bensin og er således billige i drift og slipper ikke ut skadelige avgasser.

To nye gressklippere
Bosch lanserer to elektriske gressklippere. Bosch GRA 48 Professional med en klippebredde på 48 centimeter og Bosch GRA 53 Professional med en klippebredde på 53 centimeter. Gressklipperne har samme kapasitet som tilsvarende bensindrevne maskiner men er mer miljøvennlige, billigere og holder et lavere lydnivå. Maskinene har en robust konstruksjon med et klippeskjold støpt i aluminium og et vanntett design slik at de kan brukes i all slags vær.

En annen fordel med maskinene er at de nye gasshåndtakene sitter godt for en myk og smidig hastighetskontroll ved hjelp av innovativ elektronisk motorteknologi. Dette står i kontrast til bensindrevne klippere der det ofte er vanskelig å stille inn hastigheten.

Gressklipperen er selvgående, noe som sørger for en smidig maskinkontroll, selv når man ikke klipper.

Klippehøyden kan justeres med en hånd, som betyr at maskinen enkelt kan tilpasses alle plener (20-70 mm). Gressklipperne lanseres i løpet av våren 2015 og kan kjøpes hos faghandler samt skog- og parkbutikker. Batteri og lader selges separat.

Stillegående hekk-kuttere
Blant Bosch’ elektriske nyheter til profesjonelle finnes også buskrydderen GFR 42 Professional, beregnet på lettere vegetasjon samt GFR 25 Professional med metallblad for halvgrov og grov vegetasjon. Den kraftige EC-motoren i maskinhodet gir sammen med et bredt utvalg tilbehør et kvalitetsverktøy til allround-bruk. Det avbalanserte designet kombinert med det lave støynivået muliggjør kontinuerlig bruk av maskinen. Buskrydderne har dessuten intuitiv strømstyring.

Buskrydderne er vedlikeholdsfrie, vanntette og velegnet for støyfølsomme områder. GFR 25 Professional genererer kun 79 dB, som tilsvarer en moderne støvsuger. Til sammenligning genererer en bensindreven buskrydder med metallblad et lydnivå som tilsvarer en slaghammer (105 dB). Buskrydderne lanseres våren 2015 og vil bli solgt hos faghandel samt skog- og parkbutikker. Batteri og lader selges separat.