Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund t.v., her på en pressekonferanse sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).  Foto: Terje Pedersen / NTB

Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund t.v., her på en pressekonferanse sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB

NVE anbefaler nye hybridkabler – Senterpartiet ikke overbevist

NVE foreslår hybridkabler til utlandet når Norge skal bygge mer havvind. Dette til tross for at strømprisene blir lavere om all strømmen sendes til Norge.

– Nå skal vi studere disse løsningene grundig. Men slik jeg ser det, er det ingen av disse modellene som fullstendig utelukker at vi vil få økt prissmitte fra utlandet, sier stortingsrepresentant Ole André Myhrvold (Sp) til NTB.

Regjeringen forbereder for tiden utbyggingen av fase II på feltet Sørlige Nordsjø – som ligger tett opp mot Danmark og Tyskland.

I første fase vant Senterpartiet fram med sitt krav om at kraften fra vindmøllene bare skal gå inn til fastlandet i Norge, fordi kablene også kan brukes til å eksportere norsk vannkraft til utlandet.

Senterpartiet vil hindre prissmitte

Nå anbefaler Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) at fase II bygges ut med hybridkabler. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) anbefaler at kablene bør eies av Statnett.

Senterpartiet er ikke overbevist om at modellene som skisseres, vil hindre prissmittet til utlandet.

– Vi er opptatt av få opp et marked for norsk havvind. Vi trenger mer kraft. Men vi kommer ikke til å kompromisse hvis det går på bekostning av forsyningssikkerhet eller målet om varig lavere strømpris, sier Myhrvold.

NVE: Lavest strømpris om alt sendes til Norge

Den planlagte havvindparken ligger helt sør mot den danske grensen i Nordsjøen. Til sammen skal den produsere 3.000 megawatt.

NVE konkluderer med at strømprisene i Sør-Norge vil bli lavest dersom man sender all kraftproduksjonen fra de nye vindmøllene til Norge.

– Denne nettløsningen gir størst prisreduksjon i samtlige scenarioer og modellår vi har sett på, heter det i rapporten.

Likevel foreslår NVE en hybrid løsning, altså at man kobler seg opp til utlandet.

– Våre analyser viser at det er andre forhold enn valg av nettløsning for vindkraftproduksjonen i Sørlige Nordsjø II fase 2 som vil ha størst betydning for kraftprisen i Norge, heter det i rapporten.

NVE vil fordele kabelinntektene på alle forbrukere i Norge

NVE argumenterer med at en hybridkabel vil gi høyere inntekter til Norge, gjennom såkalte flaskehalsinntekter.

– RME anbefaler at Statnett eier og drifter en hybridforbindelse. Vi anbefaler også at havvindprodusentene betaler anleggsbidrag for å dekke sin andel av nettkostnadene, og at flaskehalsinntektene fordeles på alle forbrukere, sier Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Vindmøllene på Sørlige Nordsjø II skal stå fast på havbunnen, i motsetning til Utsira Nord-feltet som skal ha flytende vindturbiner.

Aasland: Skal bruke analysene

Olje- og energiminister Terje Aasland mottok anbefalingene mandag.

– Hybridkabler påvirker kraftsystemet og aktørene på nye måter, og vi trenger å forstå hvordan vi kan ha en opplyst og god debatt. Ikke minst for å treffe de riktige beslutningene, sier han.

Aasland understreker at rapportene bare er det første steget.

– Men jeg vil være tydelig på at vårt mål er å bruke disse analysene og disse anbefalingene vi nå har fått, til å sikre at havvindsatsingen kan komme oss alle til gode, sier han.

Uenighet om Hurdal-tolkning

Det er per nå ikke bestemt hvem som skal sette opp og drifte vindmøllene. Dette skal lyses ut innen utgangen av 1. kvartal. Aker Offshore Wind har sammen med Statkraft og BP meldt interesse, og det samme har en gruppe bestående av Equinor, RWE og Hydro.

I Hurdalsplattformen ble Senterpartiet og Arbeiderpartiet enige om å si nei til nye kraftkabler til utlandet i denne stortingsperioden.

I ettertid har det imidlertid oppstått en diskusjon om hvorvidt hybridkabler er å regne som utenlandskabler.