Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

NRK og Trønder-Avisa: Staten kjøper Norges nest største privateide eiendom

AS Meraker Brug på 1,3 millioner dekar er solgt. Det er staten som har kjøpt eiendommen, ifølge NRK og Trønder-Avisa.

NTB har vært i kontakt med Landbruks- og matdepartementet som ikke vil bekrefte opplysningene.

Den gigantiske Meraker Brug-eiendommen på 1,3 millioner dekar eies i dag av Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og av selskapet Astrup Fearnley A/S. Eiendommen dekker drøye 90 prosent av hele Meråkers areal, og den strekker seg også inn i Malvik, Stjørdal og Steinkjer kommuner.

Nest største private eiendom

Siden eierne gikk ut og sa at de vurderte å selge aksjene i selskapet i juni i år, har det vært stor interesse rundt eiendommen, som er Norges nest største private eiendom. Den gang ble det antydet at eiendommen var verdt rundt 1,5 milliarder kroner, uten at noen vil bekrefte den endelige kjøpesummen foreløpig.

Den nye eieren skal presenteres på en pressekonferanse onsdag ettermiddag, ifølge Trønder-Avisa.

Etter det NRK forstår skal både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og landbruksminister Sandra Borch (Sp) delta på denne pressekonferansen.

Statsskog vil ikke bekrefte handelen.

– Jeg kan dessverre ikke kommentere dette på nåværende tidspunkt, sier administrerende direktør Gunnar Lien i Statskog til NRK.

Norsk eierskap

Etter at det ble kjent at Meraker Brug var til salgs, tok fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem (Sp) til orde for å sikre norsk eierskap.

– Dette er en ekstremt stor eiendom i norsk sammenheng. Jeg som fylkesvaraordfører, og vi i Senterpartiet, er opptatt av norsk eierskap på eiendommer i Norge. Og sånne store eiendommer kan det gå 100 år før kommer til salgs igjen. Nå ser det ut til at denne eiendommen kommer for salg, og da mener jeg at vi må se på muligheten for at man bruker forkjøpsretten og at staten kjøper eiendommen, sa han til NRK i juni.