Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Norske Cobuilder implementerer felles digitalt språk for verdens byggenæring

Store internasjonale aktører i bygge- og anleggsnæringen etablerer en styringsgruppe for dataordboken Define. Programvareleverandør Cobuilder skal så for implementering og vedlikehold av den internasjonale løsningen.

Det skriver Cobuilder i en pressemelding onsdag.

Dataordboken Define er en digital løsning som hjelper aktører i bygge- og anleggsnæringen med å strukturere dataene deres i tråd med alle relevante internasjonale standarder for datastyring. På denne måten kan dataene flyte fritt mellom ulike systemer og BIM-verktøy, noe som muliggjør et universelt maskinlesbart språk, heter det i meldingen.

Kompatibilitet av dataene sikres også gjennom kobling til andre dataordbøker, som for eksempel buildingSmart Data Dictionary. Et felles digitalt språk vil, ifølge meldingen, gjøre det mulig å automatisere prosesser, forbedre samarbeidet og jobbe mer effektivt med bærekraftsmål. Det er også en forutsetning for å ta i bruk moderne digital teknologi som maskinlæring og kunstig intelligens, skriver Cobuilder.

Tekniske implementering og vedlikehold av Define skal utføres av Cobuilder.

Administrerende direktør Lars Fredenlund i Cobuilder. Foto: Cobuilder
Administrerende direktør Lars Fredenlund i Cobuilder. Foto: Cobuilder

– Vi er veldig fornøyde med responsen vi har fått, og takker alle aktører som har sluttet seg til initiativet og ønsker å lede utviklingen av Define, sier Lars Chr. Fredenlund, administrerende direktør i Cobuilder, i pressemeldingen.

– Define har potensial til å løse mange langvarige problemer for næringen, ikke minst lukke gapet mellom produksjon, design og konstruksjon gjennom et felles, pålitelig, maskinlesbart språk, legger han til.