For første gang er tyske Falch til stede i Norge med egen forhandler. Nå satser de for fullt i det norske markedet.Cato Holmen i Normann Olsen Maskin blåste av størknet betong med 1.000 bar vanntrykk under onsdagens demonstrasjon av nye maskiner.Paul Ritsche fra Falch demonstrerte hvor lett en 500 bar hydro-blaster kan vaske en skitten maskin.Dysen på hydro-blasterne fra Falch har fire hull, og roterer i høy eller lav hastighet basert på om man ønsker en hurtig vask eller en mer konsentrert stråle.Paul Ritsche (til venstre) og Cato Holmen.Erik Karjula i Scanmaskin demonstrerte den nye 32 World Series-slipemaskinen.De nye Scanmaskin-slipemaskinene kommer med eget display som viser både innstillinger, slipeprogram og status på maskinen.De besøkende entreprenørene fikk servert både maskinnyheter og pølser.Det var åpent hus hele dagen hos Normann Olsen maskin.Alexander Seitz (til venstre) og Paul Ritsche i Falch.Administrerende direktør i Normann Olsen Maskin, Jo Einar Solhaug.

Normann Olsen Maskin introduserer nye maskiner i det norske markedet

Maskingrossist Normann Olsen Maskin viste nye krefter denne uken, med nye kraftige hydro-blastere og store slipemaskiner.

Sommeren 2019 kunne Byggeindustrien fortelle at Normann Olsen Maskin (NOM) hadde sikret seg posisjon som totalleverandør for Scanmaskin i Norge. Tidligere i år sikret de seg også det norske agenturet på Falch.

Administrerende direktør i Normann Olsen Maskin, Jo Einar Solhaug.

Onsdag viste den norske maskingrossisten frem nye maskiner ved hovedkontoret i Bærum.

– I den nisjen som Falch er i, er det foreløpig ingen andre. Vi i Normann Olsen maskin driver primært med sliping av gulv, og har tradisjonelt hatt 60 prosent av dette markedet i Norge. Fra nyttår gikk vi over til Scanmaskin på dette segmentet, både for gulvsliping, men også for fresere med diamantblader og blastere som sandblåser. Vi tok i utgangspunktet kontakt med Falch fordi vi hadde spørsmål om sliping av vegg, og vi så at Falch hadde maskiner for dette, forteller administrerende direktør Joh Einar Solhaug i NOM.

Scanmaskins 32 og 28 World Series-slipemaskiner, samt Falchs 15 og 30 Wheel Jet-hydro-blastere (høytrykkspylere) ble onsdag demonstrert for maskingrossistens kunder. Hydro-blasterne som ble demonstrert her, leverer et trykk på henholdsvis 500 og 1.000 bar.

– Maskinene med 300 og 500 bar tror vi kommer til å selge best i anleggsbransjen for å vaske maskiner. 1.000 bar vil kunne fjerne maling fra vegg eller betongrester fra utstyr. Vanlige høytrykkspylere på 20-30 bar blir jo som hageslanger å regne i forhold, sier Solhaug.

Fullt trykk

Maskinene har tidligere vært tilgjengelig for norske kjøpere gjennom direkte handel, men dette er første gangen det 35 år gamle tyske selskapet er til stede med egen forhandler i Norge.

Alexander Seitz (til venstre) og Paul Ritsche i Falch.

– Folk kjenner til høytrykkspylere, men når du er en profesjonell aktør trenger du også profesjonelt utstyr. Det er da folk gjerne ender opp hos Falch, sier Falchs internasjonale salgssjef Alexander Seitz til Byggeindustrien.

Seitz forteller at de nå er på full fremmarsj i det norske markedet, og at bygg- og anleggsnæringen blir første satsingsområde.

– Vi starter enkelt med utstyr for å vaske maskiner og fjerne betong fra utstyr. Men vi gjør også betongrenovering. Med større trykk kan vi fjerne betongdekke og eksponere armeringen på stedet, uten å skape mikrobrister i resten av strukturen. Når du fjerner betongen med en hydraulisk eller pneumatisk knusemaskin, forårsaker du vibrasjoner i strukturen. Da kan du kanske restaurere én side av strukturen, men samtidig ødelegger du bæreevnen på den andre siden. Med hydro-blasting kan du gå inn som en kirurg. Betongrenovering er vårt største marked internasjonalt, og nå går vi inn med full kraft i Norge, forteller Seitz.

Full fres

Slipe- og fresemaskinene fra Scanmaskin utgjør fremdeles den største delen av Normann Olsen Maskins utstyrspark, og nyhetene fra den svenske maskinprodusenten ble demonstrert i nylig ryddede demonstrasjonslokaler hos den norske forhandleren.

NOM har ambisjoner om å øke trykket på demonstrasjoner og kurs rundt utstyret de formidler, på sin egen hjemmebane på Vøyenenga i Bærum.

Scanmaskin-representantene Erik Karjula og Peter Niklasson demonstrerte funksjonene på nye Scanmaskin 32 World Series under lanseringen onsdag.

– Det mest spesielle med denne maskinen er at du kan gå inn på menyen her og velge alt du trenger for jobben. Du legger inn hardheten på betongen og hvilket nivå du ønsker på poleringen, og så velger maskinen verktøyene for deg. Det er bare å følge stegene i programmet her, forteller Karjula og viser på slipemaskinen.

På displayet kan man også følge med på slitasje på utstyret.

– I tillegg sparer man seg for belastninger ved å bruke fjernstyring, og det er veldig lett å drive vedlikehold. Her er det kun tre skruer som må løsnes, sier Karjula.

Maskinen har en egenvekt på 610 kilo, men kan øke slipetrykket til 665 kilo ved å endre tyngdepunktet på maskinen.

Joh Einar Solhaug i Normann Olsen mener de nye maskinene utgjør en klar styrking av maskintilbudet deres.

– For oss betyr dette at vi spesialiserer oss ytterligere. Fra å være et generelt maskinfirma er vi nå spesialister på sliping og nå også hydro-blasting, slår han fast.