Roan vindpark er i full drift og vil årlig levere 900 GWh fornybar energi til regionen. Foto: Ole Martin Wold

Norges største vindpark åpnes onsdag

Onsdag åpner Roan vindpark på Fosen i Trøndelag. 71 turbiner er reist, 70 kilometer vei bygget og hundrevis av lokale årsverk utført siden byggestarten i 2016. 

Den offisielle åpningen markeres i vindparken med konsert, fest og sykkelløp for naboer, eiere og samarbeidspartnere.

- Etableringen av Roan vindpark har også bidratt til rassikring av veier i kommunen, ni faste arbeidsplasser og hele 20 prosent økning i årlige kommunale inntekter for Roan kommune, heter det i en pressemelding.

Gledes over arbeidsplasser
- Vi gleder oss over at Roan vindpark nå er i full drift og over arbeidsplassene og aktiviteten dette gir i kommunen. Fosen Vind blir også den største eksportbedriften i kommunen, sier ordfører Einar Eian i Roan kommune.

Roan vindpark består av 71 vindturbiner med en tårnhøyde på 87 meter og en vingelengde på 57 meter. Vindparken, som er Norges desidert største, har en installert effekt på 255,6 MW og vil årlig produsere 900 GWh som primært vil forsyne Trøndelag. Når Roan og Åfjord blir én kommune neste år, vil seks av turbinene på Roan alene dekke hele kraftbehovet i den nye storkommunen.

Det er Fosen-bedriften Johs J. Syltern AS som har stått for byggingen av all infrastruktur, deriblant 70 kilometer vei i og utenfor vindparken. Som en del av turbinleveransen vil Vestas være ansvarlig for driften de to første årene, men med innleid, lokalt driftspersonell fra Statkraft. Fra 2021 overtar TrønderEnergi driftsansvaret for vindparken.

Først av seks vindparker
Roan vindpark er den første av de seks vindparkene i Fosen-utbyggingen. Den omfatter også vindparkene Harbaksfjellet, Storheia og Kvenndalsfjellet på nordsiden av Trondheimsfjorden (ca 780 MW), samt vindparkene Geitfjellet og Hitra 2 sør for Trondheimsfjorden (ca 275 MW). Monteringen av turbinene og ferdigstillingen av vindparkene på Storheia og Hitra 2 gjøres i år. De tre siste vindparkene; Geitfjellet, Harbaksfjellet og Kvenndalsfjellet står for tur i 2020.

Når Fosen-utbyggingen er komplett vil det være Europas største vindkraftanlegg på land, med en samlet installert effekt på 1057 MW. Fosen Vind eies av Statkraft (52,1 prosent), Nordic Wind Power (40 prosent) og TrønderEnergi (7,9 prosent).