Nordstrandhallen

Nordstrand i Oslo har fått en av svært få godkjente elitehaller for norsk topphåndball, og i stedet for den utslitte 50-tallshallen som stod på tomten før, kan både naboer og lokalt og nasjonalt idrettsliv nyte et topp moderne anlegg.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Idrettshall

Bruttoareal: 8.500 kvadratmeter

Byggherre: Nordstrandhallen AS

Prosjekt- og byggeledelse: Bygghuset

Totalentreprenør: Backe Romerike

Kontraktsum eks. mva.: 120 millioner kroner

ARK: Backe Idrettsbygg

Rådgivere: RIB: WSP Norge l RIG: Løvlien Georaad l RIVA, RIA: UniconConsult l RIV: GK Inneklima og GK Rør l RIE: Elprosjekt l RIBr: Brannrådgiverne

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Nerdrums Oppmåling l Betongarbeider: Betong og tre l Gulvstøp: Tiller Vimek l Betongelementer: Spenncon l Stål: Åkrene Mek. Verksted l Byggevarer: Maxbo Proff l Sandwichelementer: Paroc Panel System l Lett-takelementer: Lett-tak Norge l Innvendige tømrerarbeider: Tiveta l Teleskoptribuner/Sportsgulv og -utstyr: Unisport Scandinavia l Vinduer/Aludører/Glass og fasade: H-produkter l Tredører: At-tre l Porter: Windsor Door l Lås og beslag: Kaba l Taktekker: Protan Entreprenør l Blikkenslager: Romerike Profilteknikk l Metallarbeid: Bratthen Mekaniske l Maler: Artea l Gulvbelegg: Kjærnsmo l Kjøkken og garderobe: Foodtech l Kjerneboring: Proriv l Branntetting: Oslo Brannsikring l Rørlegger: GK Rør l Ventilasjon: GK Inneklima l Elektro: Komplett Elektro l Heis: Heisplan l Brakkerigg/Maskinutleie: BAS

Like før fellesferien kunne entreprenør Backe Romerike overlevere 8.500 kvadrat med idrettsanlegg, kontorer og parkeringskjeller til byggherre Nordstrandhallen AS på Nordstrand. Prosjektet er gjennomført i løpet av litt over ett års byggetid.

– Det har ikke akkurat vært romslig med tid fra råbygget stod ferdig til overleveringen, sier prosjektleder i Backe Romerike, Torgeir Grønsberg, med et lite smil.

Den etterlengtede hallen er allerede tatt godt i bruk, og i januar skal første landskamp i herrehåndball spilles her.

– Det er ganske kult. Dette er den eneste elitehallen i Oslo, etter hva vi forstår, sier daglig leder i Nordstrandhallen, Ole Magnus Skisland, til Byggeindustrien.

Det at hallen er bygget for å stå til Håndballforbundets definisjon av en elitehall, betyr at den oppfyller krav til blant annet tilskuerkapasitet, antall toaletter, egne elitegarderober, forskjellige innganger for borte- og hjemmesupportere, VIP-rom, presserom, TV-tårn, oppstillingsplass for TV-buss, samt en hel rekke andre kriterier.

Godt samspill i prosjektet har stått sentralt for å finne gode løsninger for å bygge en god flerbrukshall og tilfredsstille Håndballforbundets 25 sider med krav til eliteanlegg. Byggherre og deres prosjektleder har vært tett på prosjektet hele veien, slik at både ønsker fra byggherre og spørsmål fra entreprenør har blitt behandlet og løst raskt.

– Det har vært veldig behagelig med så tett og rask respons på alt. Dette er et komplisert bygg, så nærheten til byggherre har vært veldig nyttig, sier prosjektleder Torgeir Grønsberg i Backe Romerike.

Lars Erik Østgaard fra prosjektlederbedriften Byggehuset har bistått byggherre med byggfaglig kompetanse som prosjektleder, og han er enig i at samspillet har vært verdifullt for å lande et vellykket prosjekt.

– Jeg tror dette blir en foregangshall som andre kommer til å bruke som referanse og kilde til ideer, sier Østgaard.

Han beskriver samspillet med Backe Romerike som helt upåklagelig, og skryter av både Backe generelt, teamet som har gjennomført prosjektet, og resultatet de har kommet frem til.

– Dette er god reklame for oss, vedgår Backes prosjektleder.

– Og ikke minst for samspillsmodellen, skyter Nordstrandhallen-sjef Ole Magnus Skisland inn.

Eliteanlegg

Den nye Nordstrandhallen står på samme tomt som den gamle hallen stod. Da Backe startet riving av den gamle Nordstrandhallen i januar 2017, hadde hallen stått der i over 60 år.

– Hallen som lå her opprinnelig, var en idrettshall fra 1955. I ’55 var den en ekstremt viktig barriere, men så tidlig som på 80-tallet var den allerede for liten og ikke lenger i henhold til de krav som stiltes til en idrettsarena. I 2016 var den gammel, sliten, fulgte ikke regelverket for å gjennomføre håndballkamper på høyere nivå, og den dekket ikke en gang halve behovet til idrettsklubben som holder til her, sier Skisland.

Den 8.500 kvadratmeter nye Nordstrandhallen har en stor idrettssal på 2.500 kvadratmeter, styrkerom, en mindre treningssal på 150 kvadratmeter, kafeteria med 120 sitteplasser og en rekke garderober og andre spillerfasiliteter. På grunn av samspillsmodellen har byggherre kunnet følge opp og styre både estetiske og funksjonelle krav gjennom hele prosessen, og Nordstrandhallen-sjefen sier seg godt fornøyd med resultatet.

– Vi er kjempefornøyde! En ting er vi som skal gå her daglig, men dette kommer til å ha betydning, ikke bare for nærområdet, men for idretten utenfor Nordstrands grenser og Oslos grenser. Det er ingen tvil om at dette ble bra, sier Skisland.

– Dette er nok den råeste hallen vi har bygget i Backe Gruppen også, skyter prosjektleder Torgeir Grønsberg inn.

Nordstrandhallen er tegnet av Backes eget idrettsbyggselskap. Backe Idrettsbygg har også vært ansvarlig søker i prosjektet, og har tatt seg av tilskudd, tippemidler, rammesøknader og andre søknadsgrunnlag bortsett fra reguleringsplan.

Oppdimensjonert

Under hallen har Backe Romerike også bygget parkeringskjeller med plass til 75 biler, noe som har stilt strenge krav til hulldekkene som ligger under spilleflaten i hallen.

– Hallen er bygget for å kunne huse konserter, og da må gulvet støtte opptil 3.000 mennesker, forteller Lars Erik Østgaard.

48 meter fritt spenn i taket over hallen krever også kraftige ståldragere på 22 tonn hver i taket for å holde bygget oppe. Også takkonstruksjonene er oppdimensjonert for å tåle rigging til konsert.

Selv om jobben har vært stor, forteller både byggherre og entreprenør om en svært grei byggeperiode, med en hel fotballbane til rigging, ikke en eneste fraværsskade, og et godt forhold til naboene. God kommunikasjonsflyt mellom byggeplassen og nabolaget trekkes frem som et suksesskriterium her, og det er nok ikke tvil om at fornying av Nordstrandhallen også er en etterlengtet og kjærkommen utvikling for området og naboene.